După ce un deputat PNL a anunțat că va depune un proiect de lege care să nu mai permită eliberarea celor violenți înainte de ispășirea integrală a pedepsei, Uniunea Salvați România inițiază abrogarea legii recursului compensatoriu.
”USR atrage atenția că atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient. În schimb, coaliția PSD-ALDE-UDMR din Parlament s-a folosit de această hotărâre pentru a favoriza infractorii.
Proiectul legii recursului compensatoriu a fost inițiat de Guvernul Grindeanu și a fost trimis în Parlament, unde a fost denaturat de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR. PSD a propus dublarea numărului de zile acordate pentru detenție în condiții improprii de la 3 la 6, fără niciun studiu de impact referitor la numărul de deținuți care ar fi urmat să fie eliberați în baza acestei legi. Propunerea UDMR, care nu a fost însă adoptată era și mai gravă – în loc de 6 zile, infractorii primeau un “cadou” 9 zile reduse la fiecare 30 executate”, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.
“Propunerea a venit de la guvern cu un filtru judiciar, era o formă a liberării condiționate, dar a fost măcelărită de Nicolicea în Camera Deputaților. Ne-am opus, am încercat să o îmblânzim cu amendamente, am atacat-o la CCR, dar degeaba. A ieșit o lege criminală, dar “constituțională”. Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovați, trebuie să o abrogăm în regim de urgență! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriți românii pe stradă de infractori eliberați înainte de termen, fără discernământ”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Tudorel Toader și recursul compensatoriu
Într-o reacție la discuțiile pe marginea acestei legi, Tudorel Toader susține, într-o postare pe Facebook, că vinovată de efectele legii recursului compensatoriu ar fi guvernarea tehnocrată.