Confidenţialitate

Uniunea Europeană va plăti peste 1 miliard de euro pentru Remdesivir

Peste 1 miliard de euro va plăti Uniunea Europeană companiei americane care produce Remdesivir, medicament folosit în tratarea COVID-19.

Potrivit acordului semnat săptămâna trecută, producătorul american va aproviziona Europa cu acest medicament  pentru următoarele șase luni, în condițiile în care majoritatea statelor din Uniune se confruntau cu un deficit de Remdesivir.

În urma acordului semnat de Uniunea Europeană, cele 27 de state membre și 10 țări partenere, printre care și Marea Britanie, vor avea acces, în următoaele 6 luni, la 500 de mii de serii de tratament cu Remdesivir, medicament folosit pentru bolnavii de COVID-19, aflați în stare gravă.

Prețul convenit pentru fiecare serie de tratament este 2070 de euro, scrie agenția Reuters, tarif silimar celui convenit în iulie pentru o serie de tratament de 6 doze. Acordul, în valoare totală de 1,35 miliarde de euro, prevede că guvernele europene vor plăti companiei americane Gilead numai atunci când vor cumpăra aceste doze de medicament.

Semnarea acordului a avut loc cu puțin timp înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să anunțe rezultatele celui mai amplu studiu realizat până acum pentru un tratament destinat COVID-19.

Alături de Remdesivir, pe lista tratamentelor analizate, s-au mai aflat hidroxiclorochina și o combinație de medicamente folosite în cazul HIV, dar Organizația a înterupt studiile în cazul acestor tratamente, după ce s-a demonstrat că nu au reușit să reducă mortalitatea în cazul pacienților spitalizați.

Agenția UE pentru medicamente investighează posibile efecte adverse ale Remdesivir asupra rinichilor. Medicamentul a primit autorizație de introducere pe piață doar pentru a trata pacienții care au nevoie de oxigen.

Cercetători de la Univeristatea din Liverpool cred că oficialii europeni ar trebui să țină cont de rezultatele acestui studiu și să evalueze dacă merită să plătească peste 2000 de euro pe pacient.