Confidenţialitate

Uniunea Europeană va aloca zeci de miliarde de euro pentru modernizarea Apărării

Comisia Europeană a votat astăzi înființarea unui fond mamut destinat apărării comune.
Într-o declarație acordată Europa FM, consilierul președintelui Comisiei Europene pe Apărare, Mihnea Motoc, spune că din 2020, industriile de Apărare din statele membre vor putea investi în cercetare militară și crearea de noi arme peste 5 miliarde de euro anual.
Primele investiții vor începe însă chiar din acest an-25 de milioane de euro pentru construirea unor drone maritime și a unor sisteme de comunicații inteligente purtabile de militari.
Decizia vine după ce, recent, liderii europeni au decis finanțarea unor grupuri de luptă formate, fiecare, din aproape o mie de militari. Aceste grupuri există din 2007, însă nu au avut misiuni, din cauza refuzului statelor membre de a le finanța.

Fondul pentru Aparare va fi constituit atât din sume alocate direct de Bruxelles, din bugetul comun, pentru cercetare, cât și din contribuțiile statelor membre, fiecare în funcție de cât vrea să investească, pentru construirea de noi arme și capabilități.
Consilierul pe Apărare al președintelui Comisiei Europene, Mihnea Motoc, spune că și România poate intra în parteneriate cu firme specializate din alte țări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lansarea fondului pentru apărare vine după ce Comisia a aprobat și înființarea unei unități de planificare și conducere a misiunilor UE, iar miniștrii Apărării au decis finanțarea grupurilor de luptă ale comunității europene, înființate în 2004.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, Comisia Europeană a lansat în dezbatere publică trei scenarii privind Apărarea Uniunii. Cel mai îndrăzneț dintre ele prevede că responsabilitatea apărării Europei revine atât NATO cât și Uniunii.

Ministrul de Externe al forului european, Federica Federica Mogherini, spune că Uniunea nu își va forma propria Alianță Militară, separat de NATO, ci va lucra în echipă cu aceasta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nici măcar în cel mai ambițios scenariu, nu sugerăm, în niciun fel că ne vom substitui, vom dubla sau concura NATO”, a spus șefa Diplomației Europene.

Conferința de presă Federica Mogherini

Aceste decizii vin însă în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a declarat la mini summitul NATO de luna trecută, că unii aliați europeni nu se achită de obligațiile financiare asumate, în condițiile în care americanii suportă peste 75 % din bugetul Alianței Nord Atlantice.
Ulterior, cancelarul german Angela Merkel a mărturisit că, din punctul său de vedere, vremea în care aliații se puteau baza sută la sută unii pe alții a trecut.