Reuniţi la Bruxelles – şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană au convenit că se impune consolidarea sistemului comunitar de apărare.
Strategia de politică externă a preşedintelui ales în Statele Unite a stârnit preocupare pe Bătrânul Continent.
Donald Trump a avertizat că America nu va mai sprijini aliaţii care nu contribuie corespunzător la bugetul NATO.
De asemenea, în contextul Brexit-ului, Germania se pronunţă pentru o integrare rapidă a structurilor de apărare, o iniţiativă susţinută de Franţa, Italia şi Spania.
Proiectul permite pentru prima dată trimiterea unor forțe rapide în afara teritoriului comunitar – forțele pentru stabilizarea situațiilor de criză pot interveni înainte ca astfel de misiuni să fie preluate de forțele de menținere a păcii ale ONU.
Demersul consolidează voința europenilor de a fi independenți de deciziile Statelor Unite – promotorii fiind reprezentanții Franței și Germaniei, alături de șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Ea a declarat că guvernele europene sprijină utilizarea unor grupuri de luptă cu efective de 1500 de militari, operaționale încă din 2007, dar care nu au fost trimise in misiuni.
Planul ar urma să fie semnat în decembrie, iar detaliile financiare vor fi probabil discutate anul viitor. Propunerile referitoare la un stat major european au fost trecute în plan secund, iar accentul se pune pe misiunile civile.
Decizia europenilor vine după comentariile lui Trump din timpul campaniei electorale. El a criticat nivelul redus al cheltuielilor militare al unora din membrii europeni ai NATO și a declarat că Statele Unite nu vor mai sprijini aliații care nu contribuie corespunzător la bugetul alianței.