Confidenţialitate

Uniunea Europeană a decis ca impozitul minim pe profiturile multinaționalelor să fie 15%. Măsura va intra în vigoare în 2024 | AUDIO

Uniunea Europeană a adoptat impozitul minim de 15% pe profiturile companiilor multinaționale. Măsura, care va intra în vigoare la 31 decembrie anul viitor, reprezintă transpunerea în dreptul european a acordului istoric pentru mai multă justiție fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de țări sub egida OECD, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Un aspect important în privința căruia încă nu există un acord internațional privește impozitarea companiilor în țara în care realizează profiturile

Până acum liderii Uniuni Europene nu au putut adopta impozitul minim din cauză că Ungaria și Polonia s-au opus încercând astfel să-și negocieze validarea PNRR-urilor, scrie AFP.

Ce alte motive a mai avut Ungaria explică la Europa FM analistul economic Valentin Ionescu:

„Ungaria are o impozitare foarte scăzută, 10% și concurează cu celelalte țări în ceea ce privește atragerea investițiilor multinaționale. Care ar fi avantajul pentru țările central și est-europene? În situația în care impozitarea multinaționalelor se egalizează. Pentru țările occidentale asta este o măsură de protecție, ca firmele lor să nu mai evadeze din țara de origine și să se ducă spre est, pentru noi este o problemă, mă refer la est-europeni, cu privire la investițiile de capital.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Legislația României impune un impozit pe profit de 16%. Ce va însemna acest impozit minim în cazul nostru, explică Valentin Ionescu:

„La prima vedere, această uniformizare a impozitului pe profit nu ne dezavantajează, dar atrag atenția că mai sunt aspecte și sunt în divergență de mai multă vreme și anume problema calcului bazei de impozitare . De multe ori asistăm la companii multinaționale care nu plătesc deloc impozit pe profit și în România sunt companii multinaționale care se înregistrează pe pierdere din punct de vedere contabil sau nu plătesc deloc profit pe motiv că cheltuielile le egalizează veniturile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Inflația la final de an nu va depăși 13%, spune premierul Ciucă, după ce în luna noiembrie ajunsese la aproape 17 procente | AUDIO