Confidenţialitate

Unii dintre copiii refugiați ucraineni vor să meargă la școală, dar nu au bani de rechizite. „Nu-și permit mâncare, cu atât mai puțin rechizite” | AUDIO

Aproximativ 600 de copii ucraineni refugiați merg la școală în România dintr-un total de 30 de mii de minori veniți din țara vecină și rămași pe teritoriul țării noastre, precizează pentru Europa FM secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației, Sorin Ion. Cei mai mulți copii fugiți din calea războiului sunt în București. În acest moment, în Capitală, câteva sute de copii merg deja la ore, dar sunt încă mii care nu au profesori ucraineni, iar părinții refugiați nu-și pot permite să le cumpere nici mâncare, cu atât mai puțin rechizite. Anca Grădinaru a stat de vorbă cu profesoara care organizează școala pentru copiii ucraineni în București.

Anastasiia Konovalova, profesoară de engleză din Ucraina, a organizat 8 clase pentru peste 200 de elevi refugiați din Ucraina

„Unii părinții nu au bani de mâncare și strictul necesar, cu atât mai puțin pentru materiale școlare…”, a spus Anastasiia Konovalova, profesoară.

Pe profesoara de Limba Engleză Anastasiia Konovalova am descoperit-o luni, la Colegiul Național Mihai Viteazul, unde cu ajutorul gazdelor române, a organizat 8 clase pentru peste 200 de elevi de școală primară refugiați de război. Spune că unii părinți ucraineni nu au bani nici pentru mâncare, cu atât mai puțin pentru materiale școlare.

„Avem nevoie de obiecte precum stilouri, creioane, radiere, lipici, tot ceea ce au nevoie copiii de școală primară. Copiii au venit din Ucraina fără cărți, fără manuale, unii au venit doar cu o punguță cu documente. Dacă am găsi un loc, o organizație care ar putea, în schimbul unui preț relativ scăzut, să ne ajute cu printarea unor manuale, am fi tare recunoscători”, a spus Anastasiia Konovalova.

Alți 340 de copii mici așteaptă să meargă din nou la școală

Profesoara din Odessa, fugită și ea de război, spune că vestea organizării școlii s-a dus rapid printre mămicile ucrainence, iar alți 340 de copii mici așteaptă acum să meagă din nou la școală. Paradoxal pentru Bucureștiul supraaglomerat, s-au mai găsit spații, la o școală din Sectorul 4.

„Copiii sunt foarte stresați și speriați, au nevoie de o educație normală, în limba lor natală, iar a merge acum într-o școală cu predare în limba română le-ar crea un stres suplimentar, ceea ce unii dintre copii nu mai pot duce”, a mai spus profesoara din Ucraina.

Anastasiia Konovalova: Mai sunt profesori ucraineni în București, dar principala problemă este că și ei sunt refugiați. Nu pot lucra gratuit mult timp

Anastasiia Konovalova spune că printre refugiați mai sunt profesori ucraineni care le pot preda copiilor, însă ei nu cum să fie plătiți.

„Mai sunt profesori ucraineni în București, dar principala problemă este că și ei sunt refugiați. Nu pot lucra gratuit mult timp. De aceea, căutăm acum finanțare poate la ONG-uri sau oriunde în altă parte pentru a-i putea plăti măcar cu un salariu minim și astfel, ei să poată preda în continuare”, a adăugat profesoara din Ucraina.

Datele necesare pentru donații în bani, rechizite și echipamente școlare

Pe contul său de Facebook, profesoara de engleză Anastasiia Konovalova a postat toate datele necesare privind eventualele donații în bani, rechizite și echipamente școlare pe care cei care vor le pot face.

PAYPAL: anastasiia_konovalova@yahoo.com
Personal card: 4149499310258650, ПРИВАТБАНК, Anastasia Konovalova
Pentru donații în Grivna (moneda națională a Ucrainei) – UAH:
Початкова школа «Острівець»
OSTROVOK Primary School
ЄДРПОУ одержувача: 41864789
Pentru donații în dolari (USD):
BENEFICIARY: OSTROVOK Primary School
IBAN: UA083052990000026007024921741
Beneficiary bank: PRIVATBANK, 1D HRUSHEVSKOGO STR., KYIV, 01001, UKRAIN
SWIFT CODE: PBANUA2X
Correspondent bank: P MORGAN CHASE BANK SWIFT CODE: CHASUS33
Beneficiary bank’s account with Correspondent bank: 0011000080
Pentru donații în liră sterlină (GBP):
BENEFICIARY: OSTROVOK Primary School
IBAN: UA313052990000026007014919075
Beneficiary bank: JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT CODE: PBANUA2X
Correspondent bank: J P Morgan Chase Bank, Bournemouth, UK SWIFT CODE: CHASGB2L
Beneficiary bank’s account with Correspondent bank: 24549501 SORT CODE 609242

Sorin Ion: Primesc 20 de lei pentru mâncare și 70 de lei pentru cazare

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că Statul, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență, va sprijini financiar inclusiv copiii ucraineni refugiați.

Sunt prevăzute sume pentru masă, pentru cazare. Dacă nu mă înșel, sunt 20 de lei pentru mâncare și 70 de lei pentru cazare. Grija noastră va fi să-i implicăm în activități educative extrașcolare după finalizarea cursurilor și pe tot parcursul verii dacă se preșungește șederea lor aici”, a spus Sorin Ion.

Banii despre care vorbește secretarul de stat Sorin Ion sunt însă acordați pentru cei care cazează refugiați.

Pentru sprijin școlar concret imediat, statul român asigură deocamdată spații în școli, acolo unde e liber și activități extrașcolare în cluburi ale copiilor. Nu există încă un plan pentru integrarea copiilor ucraineni în școlile de stat din toamnă.

Sursa foto: Amator / Anca Grădinaru

Citește și: Papa Fancisc, nou mesaj anti-război: „Să cumperi tot mai multe arme nu este soluția niciunui conflict” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.