Confidenţialitate

UNICEF: Pandemia afectează mai ales copiii săraci, orfani sau cu dizabilități | AUDIO

Epidemia de coronavirus îi afectează în special pe copiii din familie sărace, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, de etnie romă, instituționalizați și cu dizabilități.

Concluzia reiese dintr-un raport prezentat, miercuri, de UNICEF, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și mai multe organizații.

În comunitățile sărace, o treime dintre cei care au fost chestionați în cadrul analizei a declarat că sunt probleme privind furnizarea serviciilor în domeniul sănătății, în special de către medicii de familie, spune reprezentant Unicef în România. Pieter Bult se teme că ar putea apărea probleme privind vaccinarea copiilor în această perioadă.

Printre organizațiile care au participat la analiză este și Consiliul Tinerilor Instituționalizați.

Președintele acestuia, Andreas Novacovici, spune că în aceste centre accesul la sănătate și la educație al tinerilor este îngreunat.

Ei nu sunt lăsați să meargă nici la magazin și nu li s-a explicat de ce.

În plus, doar doi din șapte lucrători din centrele rezidențiale consideră că unul dintre grupurile vulnerabile este cel al copiilor instituționalizați:

“Am rămas puțin șocați de ceea ce am aflat aici. Poate că nu este o grijă atât de mare în rândul profesioniștilor din asistența socială și protecția copilului. Pe noi, totuși, ne sperie ceea ce se întâmplă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Copiii din familiile sărace, în special cei de vârste mici, care nu au autonomie în învățare, sunt cei mai afectați de închiderea școlilor și transferul orelor pe internet, spune directorul executiv al Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step, Carmen Lică. Pentru copiii romi, sunt dificultăți suplimentare:

Lipsa accesului la echipamente IT, la tehnlogie și internet, este una comunitară. Dezvoltarea abilităților digitale este considerată precară, nu doar la nivelul intra-familial dar și la nivelul comunitar, inclusiv al școlii. Motiv pentru care intervenția necesară în astfel de contexte este mult mai complexă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mangerul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Tatiana Proskuryakova, spune și ea că în România comunitățile de romi sunt afectate de lipsa de informare, dar și de pierderea slujbelor cu ziua în contextul epidemiei.