Comisia Europeană permite guvernului condus de Viktor Orban să achiziționeze și alte vaccinuri decât cele din schema blocului comunitar.
Însă înainte de a le distribui populației, trebuie să facă o analiză a acestor vaccinuri.
Guvernul ungar a aprobat un decret care să îi permită să cumpere alte vaccinuri decât cele recomandate de Uniunea Europeană și a încheiat o înțelegere cu compania chineza Sinopharm pentru achiziționarea vaccinului său anti-Covid, afirmând că schema de distribuire a UE este prea lentă.
Într-un interviu acordat radioului public de la Budapesta, premierul Viktor Orban a afirmat că Ungaria are o capacitate de vaccinare care i-ar permite să inoculeze mult mai multe persoane decât o face în prezent cu vaccinurile primite în cadrul schemei UE.
Ungaria a vaccinat până acum peste 105.000 de persoane, angajați din sistemul sanitar și vârstnici din căminele rezidențiale, cu vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer și Moderna.
Vaccinul chinezesc antiCovid are o eficiență declarată de 86% și conține virus inactivat, spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer si Moderna care se bazează pe ARN mesager și au peste 94% eficiență.