Ungaria a amenințat încă de toamna trecută că va ridica și la granița cu țara noastră un gard similar celui construit la frontiera cu Serbia.
Ministrul de interne de la Budapesta, Sandor Pinter a anunțat că o astfel de măsură va fi pusă în practică dacă refugiații renunță la ruta folosită până acum și se orientează spre România pentru a ajunge către vestul Europei.
Se fac deja pregătiri pentru ca gardul să poată fi ridicat în 10 zile. Între timp, va fi suplimentat numărul de polițiști și militari care patrulează la granițe.
În prezent, 14.000 de refugiați sunt blocați la Idomeni, la granița dintre Grecia și Macedonia, după ce autoritățile macedonene au blocat frontiera. În plus, Slovenia a introdus noi restricții la granițe. Astfel, este permis accesul în Slovenia doar în cazul celor care solicită azil în această țară sau au nevoie de asistență umanitară.
Zilnic, 2000 de migranți din Siria, Irak și Afganistan ajung în Grecia.
E foarte greu să treci granița, deoarece chiar și turcii ne-ar putea ucide, dar nu avem încotro, trebuie să trecem granița, nimeni nu poate rămâne acolo – a povestit pentru BBC, un refugiat din Siria.
Între timp, Turcia s-a angajat că va respecta acordul de principiu încheiat cu Uniunea Europeană și nu va retrimite refugiați înapoi în zonele de conflict.