Guvernul ungar intenţionează să renunțe, de la 1 august, la plafoanele impuse preţurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni. În paralel, cabinetul de la Budapesta a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare, potrivit directorului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
Ungaria are în prezent cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut pentru a 4 luna consecutiv, ajungând la 21,5%. Spre comparație, inflaţia medie anuală în blocul comunitar a fost de 7,1% în luna mai.
Directorul de cabinet al premierului ungar spune că rata anuală a inflaţiei ar putea încetini până la 15% în august, iar o inflaţie de o singură cifră este posibilă înainte de sfârşitul anului.
Executivul de la Budapesta a impus în februarie anul trecut un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor.
Ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele creditelor ipotecare. Însa, în pofida plafonării, în decembrie anul trecut, inflația ajunsese la 44,8%. Pentru a încetini creşterea preţurilor, Guvernul de la Budapesta a ordonat marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de preţuri la alimente.
Începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate de la 10% până la 15%, iar în acest program vor fi incluse produsele ale căror preţuri au fost până acum controlate de guvern.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Surse: România a ratat 2 jaloane din PNRR pe Energie