Ungaria preia de luni, 1 iulie, conducerea Consiliului UE pentru următoarele 6 luni. Momentul stârnește îngrijorare la Bruxelles, știut fiind că premierul Viktor Orban este foarte apropiat de Rusia și acuzat în mod regulat că blochează deciziile celor 27 de state membre. Recent, Orban a declarat pentru presa germană că dorește să facă din problema migrației un punct central al viitoarei președinții a Ungariei la Uniunea Europeană. Iar sâmbătă, premierul ungar a anunțat intenția de a forma un nou grup parlamentar european. Adriana Sârbu cu detalii:
Poziția de președinte al Consiliului UE este în mare măsură birocratică și implică stabilirea unor agende de întâlnire, orientarea discuțiilor politice către o decizie și uneori găsirea unui compromis între statele membre ale UE atunci când nu există un consens clar.
Ungaria a promis să fie un mediator corect, însă Budapesta are o relație furtunoasă cu instituțiile UE. Ungaria și-a folosit dreptul de veto sau a blocat multe decizii timp de săptămâni întregi – în cazurile Ucrainei, al statului de drept și imigrației. După ce partenerii europeni au făcut presiuni, Budapesta a acceptat deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Kievul, însă blochează în continuare ajutorul militar în valoare de 6,6 miliarde de euro.
La rândul său, Executivul european a înghețat 19 miliarde de euro destinate Ungariei în cadrul unor proceduri legate de încălcarea drepturilor persoanelor LGBT+, a solicitanților de azil și a luptei împotriva corupției. Sâmbătă, la Viena, premierul ungar a anunțat intenția de a forma un nou grup parlamentar european, împreună cu partidul de extremă dreaptă austriac și mișcarea centristă a fostului premier ceh Andrej Babiș, denumit „Patrioți pentru Europa”.
The political change in Europe has begun! Today we lanched a new political group with @AndrejBabis and Herbert Kickl.
European people want three things: #peace, order and development. All they get from the current Brussels elite is #war, #migration and stagnation.
In this… pic.twitter.com/u3Pd4YaJxy
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) June 30, 2024
Potrivit AFP, noua alianță ar avea nevoie de sprijinul partidelor din alte patru țări pentru a fi recunoscută ca un grup de sine stătător în Parlamentul European. Viktor Orban sper că noul grup să exprime o viziune diferită: împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigrației ilegale” și favorabilă „familiei tradiționale”. „O nouă epocă începe”, a proclamat el, promițând că această facțiune, dacă va vedea lumina zilei, „va schimba politică europeană”.
Sursa foto: Shutterstock