Unele articole din legea privind organizarea Consiliul Superior al Magistruturii, for a cărui misiune este de a veghea la buna funcţionare a instanţelor, au fost declarate neconstituționale.
Proiectul se va întoarce în Parlament pentru corecturile necesare.
Judecătorii au respins propunerile de schimare a modului în care sunt aleşi șefii CSM. Curtea precizează că cei preşedintele şi vicepreşedintele sunt desemnaţi prin vot în plenul Consiliului, nu în secții separate.
De asemenea, Curtea Constituțională a mai decis și că dosarele candidaților pentru calitatea de membru CSM nu pot fi verificate de către comisiile parlamentare deoarece s-ar încălca principiul separației puterilor în stat.
Curtea Constituțională a motivat, totodată, decizia privind legea de organizare judiciară, considerând că secția specială pentru investigarea magistraților constituie o garanție a principiului independenței Justiției. Potrivit CCR, noua structură le asigură magistraților protecție împotriva presiunilor exercitate asupra lor și împotriva abuzurilor săvârșite prin sesizări sau denunțuri arbitrare.
În schimb, Livia Stanciu a avut o părere separată, pe motiv că nu există nicio justificare pentru ca magistraţii să fie supuşi unui tratament special, nici măcar din perspectiva asigurării protecţiei acestora.
”Constatăm că nu există o astfel de măsură pentru parlamentari, pentru membrii Guvernului, pentru funcţionari sau pentru vreo altă categorie profesională”, opinează Livia Stanciu. ”Pentru efectuarea unei cercetări penale eficiente este necesar ca magistratul să fie investigat ca orice cetăţean, în funcţie de natura infracţiunii pretins a fi săvârşită de către acesta”, mai explică fosta șefă a Curții Supreme.
Precizările se regăsesc în motivarea deciziei prin care modificările aduse legii privind organizarea judiciară au fost declarate parțial de Curte.
Luna trecută, Curtea a declarat parțial neconstituționale și celelalte două legi ale Justiției, cea privind statutul magistraților și cea privind organizarea judiciară.
Actele normative au fost atacate la Curtea Constituțională de PNL și Înalta Curte de Casați și Justiție.
Ulterior și USR a sesizat Curtea cu privire la cele trei legi ale Justiției, urmând ca judecătorii să dicute aceste sesizări pe 21 februarie.