În cele mai multe cazuri este foarte greu să ghicești de tânăr valurile sociale care vor face o profesie interesantă, bănoasă, utilă pentru semeni. Cei mai mulți dintre noi ne-am ales drumul în viață influențați de părinți, de profesori, de conjuncturi, dar ceea ce vreau să dezbatem astăzi este un alt tip de opțiune pe care tinerii sau mai puțin tinerii o au în față.
În România munca la stat este de cele mai multe ori mai prost plătită decât cea la privat, dar rareori o să întâlniți un bugetar ce renunță de bună voie la o astfel de slujbă. E mai stabilă? Nu, judecând după ultimii ani, aș spune că, din contră… Restructurările și reorganizările au fost mai frecvente în instituțiile publice și în companiile de stat. Sau poate au fost mai vizibile, căci, să vă dau un exemplu, pe cât de mult tam-tam s-a făcut în 2010 când s-au tăiat lefurile bugetarilor, pe atât de muțească a fost concedierea a peste 20% dintre angajații la privat, în anul 2008. Deci atunci când criza era aici dar politicienii se prefăceau că nu o văd, că na!, aveam alegeri.
Viața într-o companie privată poate fi mai dură, poate fi uneori mai obositoare, prelungirile peste program fiind mai frecvente și mai neplătite, dar are avantajul că, în cele mai multe cazuri, aduce mai multe satisfacții materiale și mai puține frustrări de tipul… PCR (pile, cunoștințe și relații).
De ce ți-ai dori atunci să lucrezi la stat? De ce țin cu dinții de postul lor 1,2 milioane de bugetari plus încă vreo câteva sute de mii din companiile cu capital de stat? Dar, chiar așa, de ce niciodată angajații unei firme de stat nu sunt de acord cu privatizarea ei?
Unde e până la urmă mai bine să îți cauți drumul în viață? La stat sau la privat?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-unde-e-mai-bine-sa-lucrezi-la-stat-sau-la-privat-22-septembrie-2015
Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.