Uniunea Europeană își redeschide granițele externe începând cu 1 iulie.
Decizia finală în această privință va aparține fiecărui stat membru, care poate institui condiții pentru călătorii care vin din ţări din afara spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene.
Interdicţia deplasărilor neesenţiale spre Uniunea Europeană a fost instituită la 17 martie, în încercarea de a combate răspândirea noului coronavirus, și este în vigoare până la 15 iunie, fiind prelungită de două ori până acum.
Comisia Europeană va publica, în această săptămână, propunerile cu privire la ridicarea „progresivă şi parţială” a restricţiilor de călătorie la frontierele externe ale Uniunii începând cu 1 iulie, a anunţat Josep Borrell, șeful diplomației europene.
Pentru ridicarea restricţiilor cu anumite ţări terţe, se vor lua în considerare “principii şi criterii”, în baza unei „abordări comune” între statele membre, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, spunea recent că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.
Grecia, de exemplu, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă lunga de ţări, inclusiv state din afara Uniunii şi a Spaţiului Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud.
Referitor la frontierele interne ale Uniunii, Comisia se asteapta ca statele membre să finalizeze, în cursul acestei luni, procesul de ridicare a restrictiilor.
- Manuela Nicolescu