Senatul a dat azi undă verde pentru majorarea salariilor demnitarilor și creșterea sporurilor pentru funcționarii publici: primari, președinți de consilii județene și locale. Amendamentele au fost introduse de doi senatori UDMR. Legea merge acum la aprobare la Camera Deputaților care va fi forul decizional.
Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon sunt cei doi senatori UDMR care au introdus creșterea indemnuizației lunare pentru cei care ocupă funcții publice de la 1 noiembrie 2022.
Cuantumul brut al indemnizației va crește prin inmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
Amendamentul a trecut de Comisia de Muncă și a ajuns la vot în Senat, chiar în ziua în care Curtea Constituțională a decis că majorările salariale din sistemul public sunt neconstituționale.
Ștefan Pălărie, senator USR: „De unde această demență a votului politic pentru că a fost dictat cu <<marș înainte>>?”
„Sunt siderat, sunt blocat. Nu înțeleg de unde această nebunie a disciplinei politice <<a zis șeful să votăm împotriva reîntoarcerii>>. Deci această lege are în interiorul ei deja bomba neconstituționalității a modului în care au fost adăugate aceste amendamente. De unde această demență a votului politic pentru că a fost dictat cu <<marș înainte>>? Este o absurditate”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.
Turos Lorand: „Salariul primarului și viceprimarului influențează în mod direct salariile celor care lucrează în administrație publică locală”
Amendamentul era necesar, spune Turos Lorand, semnatarul inițiativei pentru că primarii și președinții de consilii județene sau locale sunt mereu lăsați în urmă: „Eu înțeleg că dumneavoastră nu puneți un accent deosebit pe activitatea tuturor persoanelor care lucrează în administrație publică locală pentru că salariul primarului și viceprimarului influențează în mod direct salariile celor care lucrează în administrație publică locală. Acolo salariul este înghețat de trei ani”.
Votul final a fost de 91 pentru și de 22 de voturi împotriva Legii. Așa că vor crește indemnizațiile demnitarilor, iar sporurile funcționarilor publici vor fi mai mari cu 25%. Legea merge la vot în Camera Deputaților – care este for decizional.
Sursa foto: Shutterstock