Arhiva Mureșenilor este una dintre cele mai bogate și importante arhive de familie. Conducând timp de mai bine de o jumătate de secol „Gazeta Transilvaniei”, Mureșenii au corespondat cu toți fruntașii politici ai vremii lor, atât din Ardeal cât și din celelalte provincii locuite de români.
În Brașov, în Piața Sfatului, nr. 25, funcționează din 1968 Casa Mureșenilor, care adăpostește o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, cu peste 25.000 de documente. Muzeul Casa Mureșenilor este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.
Aici se află și documentele care cuprind istoria imnului național, „Deșteaptă-te, Române”.
“Andrei Mureşanu şi-a luat băieţii de români de la gimnaziul catolic din localitate şi băieţi de la şcoala primară a neguţătorilor români şi s-a dus cu ei pe Tâmpa, cântând Deşteaptă-te, române! După o melodie veche, tărăgănată, care i s-a potrivit. Când s-a coborât de pe Tâmpa, băieţii îl cântau de minune. E bine deci să se ştie că melodia lui Deşteaptă-te, române! Tot poetul Mureşanu i-a dat-o, cum povestesc mai sus, şi acest imn mai întâi a fost cântat, pe urmă a fost publicat”, relatează Susana Mureşanu în documentele păstrate în muzeul brașovean.
Imnul național, cântat într-un cor impresionant în Piața Sfatului
Marți, la 170 de ani de la compunerea imnului național în Șcheii Brașovului, “Deșteaptă-te Române” va răsuna în Piața Sfatului din Brașov.
Ca o reafirmare simbolică a Brașovului drept oraș al imnului național, brașovenii sunt așteptați în Piața Sfatului, de la ora 17.00, să intoneze la unison imnul României.
La eveniment participă juni din Șcheii Brasovului și Brașovechi, ansamblul Măgura, iar Corul Corona Melos al Liceului de Muzică Tudor Ciortea din Brașov și alți soliști vor cânta pentru public muzică națională și cântece patriotice. Pe scena din Piața Sfatului va fi interpretată în premieră melodia “Pentru ține, Românie!”, dedicată Centenarului.