Una din trei mame minore din România a fost născută tot de o mamă minoră, iar două din 10 au mai mult de un copil. Datele apar într-un studiu al Organizației Salvați Copiii prezentat luni, 7 noiembrie 2022, la Senat.
Organizația menționează că 45% din naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, ţara noastră fiind pe primul loc la acest capitol.
Studiul mai arată că majoritatea mamelor minore au abandonat şcoala înainte de sarcină, iar una din zece nu a fost niciodată la şcoală.
Partea de educație poate să genereze un proces care să schimbe lucrurile, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății: Accesul la Educația pentru Sănătate este foarte important. Nu se referă exclusiv la educația sexuală
„Accesul la Educația pentru Sănătate este foarte important. Este multidisciplinar, nu se referă exclusiv la educația sexuală și ar trebui să evităm să rămânem cantonați doar în această zonă a educației sexuale. Avem un nou ministru la Educație și eu sunt convins că o să putem să găsim o soluție încât Educația pentru Sănătate să devină o disciplină permanentă, care să facă parte din curricula de învățământ adaptată fiecărei categofii de vârstă”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății: „Vocalizarea pe aceste comunități unde există o astfel de proporție de mame minore ar putea să fie una dintre soluții”
În opinia ministrului Sănătății, ar fi nevoie de un parteneriat cu autoritățile locale pentru înlesnirea accesului la servicii medicale și sociale.
„Există foarte multe comunități unde proporția acestor mame tinere este mare. Mult mai mare decât în altele și cred că vocalizarea pe aceste comunități unde există o astfel de proporție de mame minore ar putea să fie una dintre soluții”, a adăugat ministrul Sănătății.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin