Confidenţialitate

Un studiu despre bancnotele ce răspândesc bacterii, recompensat la premiile IgNobel

Leul românesc se numără printre bancnotele pe care microbii supraviețuiesc cel mai mult, a reieșit din studiul care a luat premiul Ig Nobel pentru economie. Premiile Ig Nobel sunt acordate celor mai trăznite descoperiri științifice.

Studiul a fost realizat de cercetători olandezi. Ei au analizat mai multe bancnote: euro, dolar american și canadian, lei, dirhami marocani și rupii indiene. Bancnotele folosite în România, Israel și Malaezia sunt mai rezistente, deoarece folosesc polimeri, dar tocmai această structură permite înmulțirea și transmiterea bacteriilor, au concluzionat oamenii de știință olandezi.

Premiul pentru medicină a fost acordat unui alt studiu care stabilește că pizza poate preveni apariția unor boli, dar numai dacă este preparată și consumată în Italia.

Alți doi cercetători au luat premiul Ig Nobel pentru anatomie, după ce au măsurat diferențele de temperatură scrotală în cazul poștașilor francezi, atunci când sunt îmbrăcați și dezbrăcați.

Premiul pentru psihologie i-a revenit unui cercetător german, pentru că a descoperit că cine ține un creion în gură și zâmbește este fericit și apoi pentru că a stabilit că acest lucru nu este adevărat.

Oameni de știință din Japonia au fost premiați la categoria chimie, după ce au calculat volumul total de salivă produs zilnic de un copil de 5 ani.

La categoria inginerie, a fost premiat un inventator din Iran care a realizat o mașină de schimbat scutece.

Ceremonia de premiere a avut loc în Statele Unite, la Universitatea Harvard.