Confidenţialitate

Un şef al salvamarilor: Zonele periculoase de plajă ar trebui închise

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, propune ca zonele de plajă periculoase de pe litoral, unde se îneacă cele mai multe persoane, să fie închise, el solicitând premierului şi reglementarea situaţiei skijeturilor, astfel ca acestea să nu mai fie în apropierea persoanelor aflate la plajă, pentru evitarea producerii unor accidente.

Prefectura Constanţa a organizat, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii salvamarilor de pe litoral, ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor cu atribuţii de salvare.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, care asigură serviciul de salvamar în Mamaia şi Constanţa, Gabriel Bălan, a propus în cadrul întâlnirii, închiderea zonelor de plajă periculoase, acolo unde sunt semnalate cele mai multe cazuri de înec.

“Unde este zonă periculoasă să închidă plaja. Nu mai fac plajă organizată şi nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus că strângi bani un an întreg să vii să te distrezi şi te înmormântezi la plajă. Treaba ta ce faci, domnule, dar trebuie să ne protejăm şi pe noi”, a spus Bălan.

El a spus că, de la începutul sezonului, salvamarii din Mamaia şi Constanţa au avut aproape două mii de intervenţii, majoritatea dintre acestea având loc atunci când era arborat steagul roşu, marea fiind agitată.

“De la începutul sezonnului avem 1976 de intervenţii la mare, din care, reţineţi, sunt 773 în zilele cu steag galben şi peste 839 pe steag roşu. În Australia, în Germania, la steag roşu salvamarul pleacă acasă. Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu, păşeşte pe apă ca Moise şi vine înapoi. Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amendă. Belgia, Germania, Italia, Spania dau amendă până la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respectă avertismentele”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, precizând însă că nu salvamarul ar trebui să dea amendă în cazul în care acest lucru se va introduce şi în ţara noastră.

El a afirmat că a făcut un memoriu la premierul României pentru a reglementa în regim de urgenţă situaţia skijeturilor de pe litoral.