Satelitul care va fi lansat miercuri – Sentinel-3B – va furniza oamenilor de ştiinţă o serie de date importante despre adâncimea oceanelor, culoarea şi grosimea banchizelor şi temperaturile înregistrate la suprafaţa planetei noastre.
În plus, noul satelit poate să determine “culoarea” oceanelor.
Studierea culorii oceanelor îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine lanţul trofic şi climatul de pe Terra.
”Sentinel-3 va fi un instrument important pentru monitorizarea atentă a schimbărilor oceanelor”, au subliniat experţii de la Agenția Spațială Europeană.
Satelitul va fi folosit, de asemenea, pentru obţinerea unor date referitoare la continentele terestre, graţie măsurării temperaturilor de la nivelul solului.
Sentinel-3B a fost conceput pentru a avea o durată de funcţionare operaţională de şapte ani.
Potirvit AFP, Sentinel-3B se va alătura astfel “geamănului” său, satelitul Sentinel-3A, lansat în februarie 2016 şi care pluteşte deasupra Pământului la o altitudine de 815 kilometri.
Cei doi sateliţi fac parte din Copernicus, o constelaţie de sateliţi din gama “Sentinel” cu rol de observare şi monitorizare a Terrei, lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Acesta va fi cel de-al şaptelea satelit din constelaţia Sentinel. Primul dintre ei a fost plasat pe orbită în 2014.
Programul Copernicus a fost conceput pentru a oferi UE o capacitate autonomă de observare şi monitorizare a Terrei.
Costul acestui program, asigurat de Comisia Europeană şi ESA, este de câteva miliarde de euro.
Înzestraţi cu radare de ultimă generaţie, doi sateliţi Sentinel-1 transmit deja în prezent imagini ale Terrei, atât diurne cât şi nocturne, indiferent de condiţiile meteorologice existente la sol.
Alți doi sateliţi optici, Sentinel-2, au sarcina de a monitoriza terenurile inundate şi regiunile de coastă.
Misiunea lor este deosebit utilă pentru organizaţiile care activează în domenii precum mediul înconjurător, agricultură şi securitate civilă.
Un satelit Sentinel-5P, care nu are un “frate geamăn”, dar este considerat cel mai complex satelit din această misiune, observă compoziţia chimică a atmosferei terestre din octombrie 2017.