Un român a murit în accidentul feroviar din Grecia, care a avut loc în noaptea de 1 martie.
Dispariția lui fusese semnalată de familie, iar autoritățile elene l-au identificat printre cele 57 de victime și au notificat în acest sens Consulatului României la Salonic.
Ministerul Român de Externe precizează că repatrierea trupului neînsufleţit se va realiza după finalizarea, de către autorităţile elene, a tuturor procedurilor specifice în astfel de situaţii. Familia românului a fost informată și va primi asistenţa şi protecţia consulară necesare, anunță MAE.
La trei zile după ce trenul de pasageri care se îndrepta spre Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă, ucigând cel puţin 57 de oameni, operaţiunea de localizare a pasagerilor dispăruţi va fi probabil încheiată, au spus oficialii eleni.
„Macaralele au mutat două vagoane… facilitând căutarea, dar se estimează că operaţiunea va fi în curând finalizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakoyiannis.
Anterior, autorităţile au anunţat că 56 de persoane sunt încă date dispărute după accident. Trenul de mare viteză transporta peste 350 de pasageri.
54 dintre cei care au murit au fost identificați cu ajutorul probelor de ADN ale rudelor,întrucât primele 3 vagoane au luat foc. Legiştii au identificat mai multe victime – majoritatea studenţi – după tatuaje şi cercei.
Trupurile neînsuflețite vor fi predate rudelor în sicrie sigilate, „din motive psihologice”, precizează Ministerul Sănătăţii.
Într-o ţară în care familiile îşi iau adesea rămas bun de la cei decedaţi, sicriele fiind menţinute deschise, decizia ministerială a fost controversată şi a amplificat sentimentul de suferinţă colectivă.
În ultimele trei zile, grecii au protestat faţă de standardele de siguranţă ale căilor ferate, iar lucrătorii feroviari au fost în grevă și au reclamat că lipsește semnalizarea adecvată pentru circulația trenurilor.