Pirotehniștii militari ai ISU Dobrogea au fost alertați să intervină pentru ridicarea unei componente de rachetă militară, găsită pe plajă în zona de sud a Deltei Dunării. Se presupune că restul de rachetă provine dinspre Ucraina fiind adus de valuri pe țărmul românesc al Mării Negre.
S-a întâmplat duminică seara, când mai mulți tineri au observat pe plaja dintre Gura Portiței și Periboina, scos la mal de valuri, un element care părea a fi de muniție. S-a dat alerta la 112.
Un echipaj pirotehnic al ISU Dobrogea a fost trimis la fața locului, spune Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea:
„La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale”.
Componenta de rachetă, de proveniență rusească, este din fibră de carbon și are o lungime de 1,5 metri.
Potrivit specialiștilor pirotehniști, bucata găsită pe plajă este de fapt amplificatorul de viteză al rachetei, numit booster.
Este partea care propulsează proiectilul la înălțimea la care poate să zboare singur. Apoi se desprinde de rachetă și cade.
Asemenea componente au mai fost găsite in ultimul an în apele Mării Negre, sau aduse pe țărmul românesc. Toate au fost predate MApN.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc;
– tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
– utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
– demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.
Citește și: Soldații ucraineni încep antrenamentele în SUA pe sistemul de rachete Patriot