Un prorector al Universității „Spiru Haret” și alte cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore.
Este vorba de o amplă anchetă a procurilor DIICot care suspectează că mai mulţi profesori au ajutat studenții să promoveze examenele în schimbul unor sume de bani. Procurorii vorbesc de grup infracțional organizat.
Cele 6 persoane reținute, printre care se numrără și un prorector al Universității „Spiru Haret”, vor fi prezentate în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.
Ieri, anchetatorii au făcut 76 de percheziții, ancheta vizând, pe lângă prorector, și trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani ai unor facultăți, dar și doi angajați ai universității.
De asemenea, procurorii cercetează alte 12 persoane – părinți, soți sau alte rude ale studenților care nu au funcții sau legături directe cu universitatea
Ancheta vizează diplomele false eliberate în anul universitar 2018-2019.
Procurorii spun că unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității au constituit un grup infracțional organizat.
Printre acuzații: corupție, fals intelectuale și uz de fals.
Ancheta a relevat că de altfel – asemenea practici ar fi mai vechi în cadrul universității – datând cel puțin din 2012.
Există dovezi – spun procurorii – că au existat situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.