Cu ajutorul unei aplicații pentru mobil, care stochează datele personale din declarație direct pe terminal, un programator ușurează procesul completării declarațiilor pe propria răspundere.
În aplicația gratuită, disponibilă în Google Play, utilizatorul trebuie să-și completeze datele personale o singură dată, apoi selectează motivul urgent al deplasării, iar aplicația salvează un template cu fiecare motiv și destinație, aplicând automat data când ele sunt prezentate polițistului sau accesate din app.
Aplicația nu este una recunoscută oficial, ea doar repproduce modelul celei mai doi declarații pe propria răspundere. Programtorul care a realizat această aplicație susține că ea nu comunică niciun fel de dată personală către un server, toate informațiile fiind stocate local, pe tableta sau telefonul utilizatorului.
”Vă ascultam la Europa FM și nu știu exact cine spunea cât de anevoios și de complicat e să scrii tot timpul declarațiile acelea pe propria răspundere. Aceeași problema am avut-o și eu, în special din cauza faptului că trebuia să le tot rescriu atunci când ieșeam cu cățelul, așa că a am făcut o aplicație care să gestioneze și să actualizeze automat declarațiile în fiecare zi. M-am gândit că s-ar putea sa fie de ajutor”, spune Andrei Cutur.
Aplicația se numește sugestiv ”Declaratie Pe Proprie Raspundere (RoDoc)” și este disponibilă gratuit în Google Play. La prima ei deschidere, utilizatorul este purtat printr-un tutorial de completare, ușor de înțeles de oricine.
Potrivit Ordonanțelor Militare, Declarația pe proprie Răspundere poate fi redactată/completată de pe PC/laptop/smarphone în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.
Documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.
Declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
MAI nu a realizat sau acreditat până la această dată o aplicație de mobil pentru aceste decarații și recomandă prudență în folosirea lor. În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), MAI transmite că ”aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator)”.