Confidenţialitate

Un program de inteligenţă artificială dezvoltat de grupul Alibaba a prezis câştigătorul unui reality-show din China

Un program de inteligenţă artificială dezvoltat de grupul Alibaba, un gigant al comerţului electronic, a prezis fără greşeală finaliştii şi câştigătorul unui reality-show din China, informează publicaţia The Hollywood Reporter.

Programul informatic a realizat această performanţă inedită în timpul episodului final al emisiunii-concurs ”I Am Singer”, unul dintre cele mai populare programe de televiziune din China.

Denumit ”Ai”, acest program a avut dreptate în fiecare dintre predicţiile sale, pe care le-a făcut pe baza unor algoritmi prestabiliţi.

Concursul televizat ”I Am Singer”, difuzat de postul Hunan TV, a fost unul dintre programele cu cea mai mare audienţă în China, încă de la primul lui sezon, difuzat în 2013.

Pe durata episodului final al show-ului, ce a avut o durată de patru ore, vineri seară, programul Ai a analizat în timp real mai mulţi factori, precum popularitatea cântecelor interpretate de concurenţi, coregrafia şi energia de pe scenă, conţinutul liric şi reacţia publicului.

În acelaşi timp, cei 500 de spectatori ai episodului final, ale căror voturi au stabilit câştigătorul, au deliberat în mod separat.

Previziunile făcute de programul ”Ai” au fost prezentate în momentele-cheie ale acelei transmisiuni live.

Cântăreaţa chinezo-americană Coco Lee a fost desemnată învingătoare – atât de public, cât şi de programul dezvoltat de grupul Alibaba – graţie interpretării single-ului ”A Love Before Time”, un cântec de pe coloana sonoră a filmului ”Tigru şi dragon/ Crouching Tiger, Hidden Dragon”, de Ang Lee, premiat cu patru Oscaruri la gala din 2001.

Coco Lee a interpretat acest cântec la gala premiilor Oscar din 2001 şi a purtat, vineri seară, aceeaşi rochie pe care a purtat-o la evenimentul organizat de Academia de film americană.

”Ai” a fost comparat cu AlphaGo, programul informatic creat de Google, care a ţinut de curând prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce a reuşit să îl învingă pe campionul mondial al jocului de Go. Însă reprezentanţii grupului Alibaba spun că sistemul creat de Google este diferit, deoarece a folosit o inteligenţă ce urmează un set strict de reguli, în timp ce ”Ai” s-a confruntat cu constrângeri mai vaste, fiind obligat ”să înţeleagă emoţiile, muzica şi arta”.

Grupul Alibaba a adaptat programul ”Ai” pentru organigrama sa internă, pentru a-i asista pe angajaţii de la serviciul Clienţi şi pentru a ameliora modelele computerizate de simulare a traficului, utilizate de serviciul Livrări din cadrul acestui grup de comerţ electronic.

Grupul Alibaba spune că explorează o gamă variată de aplicaţii suplimentare pentru ”Ai”, precum previziunile meteorologice, controlul condiţiilor de habitat din interiorul caselor-inteligente şi optimizarea infrastructurii oraşelor.

Foto: wikipedia