Pentru că a venit vremea culesului strugurilor, de orice tip și de orice culoare, este bine să cunoaștem proprietățile benefice ale acestora, dar și ale mustului.
Cu un conținut ridicat de antioxidanți, numiți polifenoli, mustul blochează efectul negativ pe care îl au radicalii liberi asupra țesuturilor corpului nostru. Mai exact, antioxidanții combat procesul de îmbătrânire, dar și numeroase tipuri de cancer.
De curând a fost Ziua Internațională de Combatere a Bolii Alzheimer. Strugurii, și respectiv mustul obținut din aceștia, mențin o stare de sănătate optimă a neuronilor, celulele sistemului nervos. Mai mulți cercetători susțin o legătură directă între consumul de must și memorie.
Consumând struguri și must reducem riscul bolilor cardiovasculare și căpătăm protecție împotriva excesului de colesterol.
Strugurii au un conținut ridicat în vitamina A, mai multe tipuri de vitamina B, vitamina C și vitamina K. De asemenea, sâmburii strugurilor conțin vitamina E.
Tot strugurii aduc un aport consistent de substanțe minerale precum potasiu, fosfor, fier și magneziu, dar și de fibre alimentare care îmbunătățesc tranzitul intestinal.
Mustul reduce retenția de apă, fiind un bun diuretic, și conferă energie organismului, fiind recomandat celor aflați în convalescență.
Pentru a beneficia de calitățile mustului acesta trebuie pregătit în condiții optime de igienă.