Confidenţialitate

Un oraş vechi de 12.000 de ani din Turcia urmează să dispară sub ape

Hasankeyf, un oraş vechi de 12.000 de ani, din Turcia urmează să dispară sub ape.

Activiştii atrag, însă, atenţia că un patrimoniu important va ajunge pe fundul unui lac.

Hasankeyf va fi inundat total peste două săptămâni, pentru că în zonă se construieşte un baraj pentru o hidrocentrală .

Situat în sud-estul Turciei, pe malul Tigrului, Hasankeyf este un oraş cu o populaţie majoritar kurdă, care se ocupă cu agricultura şi pescuitul.

Peşterile sale, bisericile şi mormintele vor dispărea sub ape. Mulţi localnici au fost mutaţi deja într-un oraş nou, construit la 3 km distanţă – Noul Hasankeyf.

De-asemenea, Guvernul a transportat o mânăstire islamică din secolul al 12-lea, o baie publică, dar şi un turn despre care se crede că a aparţinut celei mai vechi universităţi din lume – pe o câmpie din apropiere.

Iar localnicii îşi mută osemintele strămoşilor din cimitirul care urmează să fie inundat. Dar multe vestigii arheologice vor fi scufundate, odată ce rezervorul barajului va fi umplut.

Autorităţile de la Ankara au cerut ca evacuarea localnicilor să se facă până pe 8 octombrie. După această dată, intrarea în oraş va fi interzisă.

Ce se întâmplă acum în Turcia s-a întâmplat în România, în anii 70, când – tot pentru construirea unei hidrocentrale – exotica insulă de pe Dunăre, din dreptul localităţii Orşova, Ada Kaleh, locuită majoritar de turci – a fost inundată.

Foto: Wikipedia