Cazul braconajului unei capre negre din Parcul Național Munții Rodnei, din Maramureș, a ajuns în atenția poliției și a procurorilor.
Autoritățile s-au autosesizat după ce mai multe fotografii au fost distribuite de mii de utilizatori pe internet. În ele apar mai multe persoane care împușcă o capră neagră apoi o transportă către o mașină de teren, în plină perioadă de prohibiție.
Cei care au povestit despre acest caz au precizat și că turiștii care au fotografiat momentul au fost amenințați înainte de braconieri și sunt acum de acord să depună mărturie.
Mai multe surse locale spun că pe teritoriul Parcului Național, braconajul caprei negre este practicat în general de localnici din orașul Borșa.
Potrivit legii, capra neagră poate fi vânată doar cu autorizație specială între 15 octombrie și 15 decembrie. Dacă vor fi prinși, cei 5 braconieri riscă 7 ani de închisoare sau o amendă de până la 25 de mii de lei.
Însă, cazul de la Maramureș nu este unul singular. Este greu de spus câte capre negre există în prezent în România. Cristian Lascu,cercetător științific ( fost redactor șef la National Geographic), spune că, oficial, se vorbește de 7.000 de capre.
Însă, potrivit unor studii ale organizațiilor de mediu, în realitate ar fi vorba de maxim 1.000.
“S-ar putea ca între cifra de 7.000 și realitate să fie o diferență fantastică. Cei care dau autorizații de vânătoare au tot interesul să spună că sunt multe. La rândul lor, cei care militează pentru conservarea caprelor negre susțin că ar fi vorba de o cifră de 7 ori mai mică. Poate că exagerează și unii și alții. De aceea, cred că e nevoie de o inventariere independentă, care să ne spună câte capre negre mai sunt în România. ”
Cercetătorul științific Cristian Lascu spune că, în mod paradoxal, după intrarea României în uniunea Europeană, caprele negre sunt mai puțin protejate iar braconajul este principal cauză a scăderii numărului de capre negre din Carpați.
“Capra neagră era mai bine ocrotită legal până la integrare, decât acum. În vestul Europei, capra neagră are un statut de protecție mult mai relaxat. La noi ar fi trebuit o adaptare a legislației, ceea ce nu s-a făcut. Capra neagră este, cu siguranță, un animal braconat la greu. Are o carne foarte bună, iar dacă un țăran are o problemă la un medic, nu se mai duce cu plicul cu bani. Știe că dacă îi duce un țap de capră neagră, îl dă gata. Știu situații concrete de genul ăsta. Așa că … de aici și problema bietei capre negre.”
sursă foto: adriantanasie.ro