Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat din nou de Instanța Supremă. Noul termen a fost programat pentru 28 martie.
Liderul PSD, acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, le-a spus judecătorilor de la Instanța Supremă că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat.
În schimb, trei inculpaţi și-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi şi le-au cerut judecătorilor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor. Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 28 martie. Alți cinci inculpați au ales judecata prin procedură normală.
Judecătorii Înaltei Curţi au citit marți rechizitoriul din dosarul de abuz în serviciu în care Liviu Dragnea este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Ulterior, instanţa i-a întrebat pe inculpaţi dacă recunosc integral faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi în procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor pe care le-ar putea primi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început în 31 ianuarie judecarea pe fond a dosarului. De la primul termen al procesului au lipsit şase inculpaţi, printre care şi Bombonica Prodana (fostă Dragnea), care a formulat o solicitare de judecare în lipsă. Alţi cinci inculpaţi au cerut atunci instanţei amânarea judecării cauzei, pentru a-şi angaja avocaţi.
În 31 ianuarie, Liviu Dragnea spunea că nu va alege procedura simplificată de judecare a cauzei, care implică recunoaşterea integrală a faptelor de care este acuzat şi care i-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepsei.
“Vreau să aduc şi eu un martor şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA, să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă, sau două declaraţii mincinoase, obţinute în condiţii suspecte la DNA”, a spus atunci liderul PSD.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.
“În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.
Bombonica Prodana este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Prejudiciul în acest dosar se ridică la 108.000 de lei.