Un nou sezon Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György, începe de azi la Europa FM. După ora 20, în fiecare luni seara, psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György oferă suport celor care caută răspunsuri la întrebările mai delicate cu care se confuntă în viața de familie și nu numai.
”De pe 18 ianuarie, în fiecare seară de luni, ne reauzim la Europa FM pentru a ne cultiva inteligența relațională și a avea grijă de legăturile invizibile care ne leagă pe unii de ceilalți. Începem noul sezon cu un subiect sensibil – Cum vorbim cu membrii familiei, cu prietenii și cei dragi despre vaccinare? E clar că, dacă vrem să scăpăm de pandemie, nu mai este suficient să stăm liniștiți în casă sau să fim atenți la igienă.
Viața pe care ne-o dorim ne cere să depunem mai mult efort și să purtăm conversații dificile pe subiecte de interes general. Vom vorbi și despre cum putem face față fricii și anxietății, fără a le transforma în tulburări, dar, pentru că ne apropiem de luna februarie, desigur că vom avea câteva ediții speciale și despre intimitate, iubire, vulnerabilitate și cuplu. Abia aștept să reîncepem și știu că nu sunt singurul: de mai bine de două săptămâni am început să primesc întrebări de genul Când vă mai auzim la radio?“, spune Gáspár György.
Gáspár György spune că a sesizat o schimbare în comportamentul celor care-l abordează pentru ajutor.
”Știți ce este foarte interesant? În ultima vreme, oamenii nu mai adresează întrebări când interacționează cu mine sau când vin la terapie; am constatat, însă, o nevoie majoră de conversație.
Oamenii au nevoie ca cineva să-i asculte, să-i vadă și să-i înțeleagă. Cred că asta se întâmplă atât din cauza pandemiei, cât și (mai ales) datorită faptului că noi suntem ființe profund sociale, iar comunicarea on-line nu ne este suficientă. Oamenii au nevoie să-și spună poveștile, să-și descarce îngrijorările și să știe că nu sunt singurii cărora le este greu”, spune realizatorul emisiunii Psihologia Relațiilor, de la Europa FM.
De ce ne vine greu să verbalizăm problemele emoționale și să discutăm despre ele? Psihologul Gáspár György a găsit o explicație simplă: ”Părerea mea e că suntem deficitari în ceea ce privește abilitățile de bază! În România, inteligența emoțională încă este mai mult teorie decât practică.
Iar drumul de la minte la inimă… uneori este cel mai lung drum din lume. Citim, mergem la terapie, ascultăm conferințe on-line, dar nu e suficient… avem nevoie și de practică, iar asta nu poate face nimeni în locul nostru. Ține de fiecare în parte să-și pregătească condițiile psihologice necesare pentru o minimă exprimare emoțională. Totul este un proces în care cu cât începem mai repede, cu atât vom ajunge mai departe. Iar sănătatea noastră și moștenirea relațională pe care le-o lăsăm copiilor noștri depind, la propriu, de ce facem noi în prezent”.
Pentru că întâlnirea cu cei care-i cer ajutorul, printre care și ascultătorii Europa FM, presupune și explorarea multor probleme, unele mai grele decât altele,
Gáspár György spune că a învățat să aibă grijă și de ”igiena emoțională”.
Asta a fost în meseria mea din prima clipă, niciun client sau pacient nu a venit la mine cu prea multe vești bune sau pentru că-i era prea bine și nu știa ce să mai facă cu timpul liber. Ce am constatat, de-a lungul anilor, e că igiena emoțională mă ajută să rămân curios, să fiu atent la durerile oamenilor și să răspund cu empatie.
Iar prin igienă emoțională mă refer la niște rutine foarte clare: observarea, acceptarea și verbalizarea emoțiilor negative pe care le trăiesc (merg și eu la terapie, am câțiva colegi cu care vorbesc constant despre cine, ce trăiește), sunt atent să dorm cel puțin opt ore pe noapte (somnul mă ajută enorm să-mi reîncarc bateriile), fac în mod constant exerciții de respirație conștientă și de mindfulness, îmi exprim în scris greutățile, citesc regulat (nu trece nicio zi fără să arunc ochii peste o carte), încerc să fac puțină mișcare (dar la acest capitol nu excelez) și să consum cât mai multe lichide sănătoase.
Consider că dacă respectăm câteva reguli de bază și dacă avem un nivel mediu de autodisciplină, natura ne-a înzestrat cu multe resurse pentru a trăi în armonie și a face față cu bine greutăților inerente.
Gáspár György, între cei mai succes autori din 2020
Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, co-fondator al conceptului paginadepsihologie.ro și președintele Asociației Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie, Gáspár György a devenit în 2020 și unul dintre cei mai de succes autori români.
”Nu mi-a venit să cred! Eram imediat după prima doză de vaccin anti-COVID-19, când mi-au scris cei de la Editura Curtea Veche; mă simțeam euforic (datorită faptului că am ajuns să fac imunizarea), iar vestea am luat-o ca pe un semn divin!
Sigur că poate fi pură întâmplare, dar, în mintea mea, cele două evenimente s-au legat, iar eu le-am interpretat în maniera în care un act responsabil și curajos (așa cum e pentru mine vaccinarea) a fost imediat răsplătit de Divinitate! Sunt extrem de recunoscător pentru că într-un an greu, așa cum a fost 2020, cititori m-au investit cu încredere și au găsit timp pentru a lectura cărți de autocunoaștere și inteligență relațională. Și vreau să cred că vom putea renunța încetul cu încetul la restricții și vom avea acces la o nouă normalitate”, spune după ce a aflat că a intrat în top trei cei mai citiți autori români ai anului 2020.
Ce urmează în 2021? ”La fel ca în fiecare an, am multe planuri și mă rog Domnului să ajungem sănătoși pentru a le materializa.
Îmi propun să public o ediție revizuită a primei mele cărți (Copilul invizibil), care anul acesta se va bucura de o ediție aniversară. Tot în plan editorial, avem nenumărate cărți pe care le vom traduce la Editura Pagina de Psihologie, iar printre subiectele-cheie se numără: relația părinte-copil (care a fost destul de zguduită în multe familii din cauza pandemiei), relația de cuplu (care, din păcate, încă e la capătul listei de priorități în multe cupluri din România), relația cu banii (care este, de asemenea, o provocare pentru mulți dintre noi), dar vom scoate și o carte despre cum putem gestiona depresia (la nivel global, experții în sănătate mintală estimează că, anul acesta, rata tulburărilor psihice va crește semnificativ din cauza schimbărilor pe care pandemia le-a adus în viața noastră); deci, e bine să ne pregătim pentru a putea recunoaște momentele în care e nevoie să cerem ajutor și să ne îndreptăm atenția către partea noastră nevăzută”.