Confidenţialitate

Un nou proiect privind microhidrocentralele în arii protejate, în acord cu recomandările CCR, a fost depus la Senat | AUDIO

Proiectul care prevede construirea de microhidrocentrale în arii protejate a fost modificat în acord cu recomandările Curții Constituționale și redepus la Senat , a anunțat inițiatorul, senatorul PSD, Daniel Zamfir.

Proiectul fusese declarat neconstituțional deoarece nu respecta principiul bicameralismului. Altfel spus, la Camera Deputaților, suferise unele modificări propuse de ministrului Mediului, modificări ce nu fuseseră aprobate și de Senat.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a subliniat că proiectul respectă acum și recomandările CCR și directivele europene privind ariilor protejate:

„Am ținut cont de observațiile Curții Constituționale, proiectul de lege permite continuarea lucrărilor pentru investițiile hidrotehnice începute înainte de anul 2007, anul aderării noastre la Uniunea Europeană și anul în care se au trasat ariile protejate. Vă asigur că proiectul de lege nu încalcă directiva privind habitatele naturale, stabilim foarte clar în lege că suprafețele care vor fi scoase din ariile protejate vor fi compensate cu același tip de suprafață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, speră ca proiectul să treacă rapid de Parlament:

„Să finalizăm aceste microhidrocentrale astfel încât siguranța sistemului energetic național să fie cât mai bună pentru o perioadă foarte rapidă. Vă aduc aminte, 2027 este un an critic pentru România, este anul în care, vrem nu vrem, reactorul 1 va fi închis pentru o perioadă de vreme. 700 MW vor fi lipsă în interiorul sistemului energetic național în partea de aprovizionare, întrebarea simplă până atunci, mai sunt 3 ani de zile, ce punem în loc și trebuie să punem acestei microhidrocentrale.” 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Nicolae Ciucă spunea recent că România are nevoie de aceste hidrocentrale și că unele dintre ele au ajuns la un nivel de finalizare de 90%.

Foto: Shutterstock

Citește și: Stocurile de gaz ale României, la 98% din capacitatea totală de înmagazinare