Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță începerea unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul vizează elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci județe diferite.
Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale SOR, toate siturile din proiect fiind în custodia societății.
SOR deține custodia a 17 arii naturale protejate, care acoperă aproximativ 2,2% din totalul acestora la nivelul țării și circa 0,5% din teritoriul României.
Directorul executiv al SOR, dr. Dan Hulea, a declarat că în acest proiect sunt implicați foarte mulți biologi și se lucrează în situri care sunt importante pentru specii vulnerabile sau periclitate, cum ar fi pelicanul creț și gâsca cu gât roșu.
Acțiunile din proiect includ studiul faunei, mai exact al păsărilor, mamiferelor, insectelor, peștilor, reptilelor și amfibienilor cât și demersuri pentru a le proteja.
Totodată, în documentul care precizează scopul ariei protejate se ține cont de necesitățile faunei, dar și de cele ale oamenilor, fie că este vorba de vânători, pescari sau agricultori.
De asemenea, se descriu în mod detaliat măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestui scop și se integrează necesitățile de protecție a biodiversității, cu cele ale dezvoltării sociale şi economice.
Proiectul are o durată de 36 de luni și o valoare de peste 15 milioane de lei.
Vor fi elaborate Planurile de management pentru ariile protejate: Lacurile Fălticeni, Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, Iezerul Călărași, Lacul Techirghiol, Stepa Saraiu Horea, Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.