Mai mulţi angajaţi ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii sunt revoltaţi de faptul că după legea salarizării unitare, au rămas cu salarii mult mai mici decât alţi bugetari, iar condiţiile de muncă, spun ei, sunt catastrofale.
Ei au protestat ieri.
Alexandra Toader este membră a Colegiului de conducere a CNSAS şi îl acuză pe preşedintele instituţiei, Constantin Buchet, că nici măcar nu s-a dus la Parlament să susţină creşterea salariilor angajaţilor cu 15 la sută atunci când aleşii au dezbătut legea salarizării bugetarilor la Comisia de Muncă.
“Biroul de coordonare al CNSAS, format numai din reprezentanți ai PSD, își ignoră propriii angajați.
Săptămâna trecută, amendamentul referitor la majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru funcționarii CNSAS a fost respins de Comisia pentru muncă și protecție socială. O veste tragică pentru toți angajații instituției, ale căror venituri, în comparație cu alte instituții publice de pe același nivel cu CNSAS, sunt incomparabil mai mici.
Tragismul situației se amplifică, având în vedere că șeful instituției nu a întreprins nicio măsură pentru susținerea amendamentului. Mai grav, celorlalți membri ai Colegiului li s-a ocultat problema. Am aflat despre neliniștea din rândul angajaților când nu se mai putea face nimic: amendamentele la OUG 41/2018 trecuseră deja de Parlament, însă fără cel privitor la CNSAS.
Rea-voință sau indiferență din partea Biroului de coordonare al Colegiului? Oricare ar fi răspunsul, angajații instituției au luat ieri atitudine: au organizat un protest în fața sălii de ședințe a Colegiului, imputându-i Președintelui faptul că i-a ignorat, nu le-a reprezentat drepturile, în condițiile în care contextul era unul cât se poate de favorabil. Președintele a încercat să se disculpe, iar celor nemulțumiți li s-a recomandat să mai aștepte ”până la următorul tren”.
Lipsa comunicării în instituție a atins cote maxime: conducerea s-a ermetizat atât de mult, încât membrilor Colegiului li se ocultează problemele esențiale cu care se confruntă CNSAS. Așa s-a întâmplat și acum: a fost trecută sub tăcere o chestiune extrem de sensibilă, care ar fi avut șanse să fie rezolvată dacă eram informați.
Se va tărăgăna rezolvarea situaței, în speranța că oamenii vor uita? Acest lucru e de nepermis. Angajații își doresc o conducere responsabilă, al cărei principal scop sa fie asigurarea drepturilor salariale cuvenite și bunul mers al CNSAS”, a explicat Alexandra Toader şi pe pagina sa de facebook.
Pe de altă parte, Alexandra Toader acuză că de la CNSAS pleacă mulţi angajaţi, mai ales de la Departamanetul Juridic, iar unii salariaţi trebuie să-şi aducă săpun de acasă.
În replică, preşedintele Colegiului de conducere a CNSAS, Constant Buchet, spune că nu avea cum să reprezinte interesale angajaţilor la Parlament pentru că aleşii nu l-au anunţat că urmau să discute despre salariile de la Consiliu.
Buchet primite că va încearca să mărească salariile din suplimentarea bugetului obţinută în acest an.