Confidenţialitate

Un mic dejun sănătos ne apară de diabet

Diabetul constă în creșterea nivelului de zahăr din sânge, fapt tradus în analize printr-o valoare mare a glicemiei.

Multe dintre problemele cauzate de diabet, dar și costurile cele mai mari pentru sistemul medical provocate de această afecțiune, provin din complicațiile apărute la nivelul inimii, ochilor, rinichilor și picioarelor. Aceste complicații pot fi prevenite prin diagnosticul precoce al diabetului și prin respectarea controalele periodice.

Mai mult de 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Studii de specialitate au demonstrat că mâncând un mic dejun sănătos scad și riscurile de diabet de tip 2. Astfel, se controlează apetitul și concentrațiile de glucoză din sânge, atât la copii, cât și la adulți.

Cei care sar peste micul dejun se vor îngrășa, iar câștigul în greutate este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția diabetului de tip 2, 80% dintre noile cazuri de diabet apărând la cei supraponderali și obezi.

O dietă sănătoasă constă în legume și fructe proaspete sub formă de trei gustări în timpul zilei, pește și nuci. Alegeți apa sau cafeaua și ceaiul neîndulcite, în locul sucurilor sau altor băuturi cu zahăr. Nu consumați alcool în exces. Este de preferat consumul de carne albă și se recomandă evitarea consumului de carne roșie sau preparate din carne procesată. De asemenea, pâinea și pastele din cereale integrale sunt mai sănătoase decât pâinea albă și orezul brun mai bun decât cel alb.

Este recomandată testarea pentru diabet tuturor celor de peste 45 de ani, persoanelor supraponderale, celor cu factori de risc precum hipertensiune arterială, diabet în familie sau un stil de viață sedentar. Pentru început un simplu test de sânge, glicemia, poate fi de ajuns pentru depistarea unei probleme.