Un leu și o lupoaică de la Grădina Zoologică din orașul ucrainean Zaporoje au fost aduși în siguranță la Grădina Zoologică din Rădăuți. Tot luni, o ursoaică ce și-a trăit aproape toată viața într-un circ din țara vecină, a fost salvat de Asociația Milioane de Prieteni și va ajunge în Sanctuarul de la Zărnești.
Leul Simba și lupoaica Wally sunt cei mai noi locatari ai Grădinii Zoo din orașul sucevean Rădăuți. Pentru a ajunge aici au parcurs un drum lung de aproape 1.000 de kilometri. Tim și Johnny, cei doi britanici care au transportat animalele, au povestit cum s-a derulat acest transfer.
„I-am adus de lângă Zaporodje. Situația de acolo este dramatică. Aproape 30% din populație a plecat, nu există alimente în magazine iar prezența militară este foarte mare. Am văzut în grădina zoologică păsări, care au fost eliberate, un leu și o lupoaică. Toți angajații plecaseră deja”, ne-a spus Johnny.
„Leul a fost puțin stresat, a fost în cușcă de mult timp. Și a fost nevoie de mult efort și energie să punem cușca în spatele busului. Am avut un ghid local bun, care s-a ocupat de traducere și de hârtii pentru a organiza transportul leului și el a discutat la toate filtrele. A fost și distractiv pentru că atunci când cineva ne întreba ce avem în spate el spunea că un leu și un lup și ei ne întrebau să le spunem serios ce transportăm. Au vrut să vadă le deschideam ușa și constatau că aveam un leu și un lup și ne spuneau să continuăm drumul”, spune Tim.
Imediat ce au ajuns la Rădăuți, „refugiații” pe patru picioare au fost preluați de personalul Grădinii Zoologice Rădăuți, iar responsabilul de aici, Angelica Olenici, a precizat că sunt doar în tranzit.
„Eu fiind tehnician veterinar, o să văd cu ce probleme se confruntă, mai ales că după trei zile de stat în vamă nu arată chiar minunat, dar vom face tot ce ține de noi pentru a le oferi cele mai bune condiții în Parcul Zoologic Rădăuți”.
Leul și lupoaica au făcut un drum mai lung pentru a ajunge la Rădăuți, deoarece prin Vama Siret, locul cel mai apropiat de intrare în țară, se poate trece doar cu animale mici, de companie.
Ursoaica Masha are 22 de ani, iar existența ei este marcată de scena circului din Ucraina, pe care a fost nevoită să performeze. Demersurile Asociației Milioane de Prieteni pentru eliberarea acesteia au început cu mai bine de un an în urmă și ar fi trebuit să se concretizeze în februarie.
Izbucnirea conflictului din țara vecină a întârziat o vreme transportul ursoaicei către România.
Luni însă, Masha a reușit să treacă granița către România și a fost preluată de specialiștii de la Libearty Zărnești. Masha va ajunge până la finalul zilei în sanctuarul dedicat urșilor bruni din țara noastră și va avea parte de un control medical amănunțit.
Ursoaica va trece printr-o perioadă de carantină, după care va fi eliberată în rezervația care este casă pentru peste 110 ursi, salvați din toata Europa.
Autori: Alexandru Neagu, Cristina Nica