Confidenţialitate

Un deputat PSD propune o nouă modificare a Codului de procedură penală

 

Completul de 5 judecători al Instantei supreme nu va mai putea da sentințe mai grele decât cele stabilite de prima instanță – așa prevede un proiect de modificare a codului de procedură penală

Proiectul a fost inițiat de către deputatul PSD, Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta. Documentul va fi analizat în comisia juridică a Camerei Deputaților, începând cu ora 16.00.

La completul de 5 judecători al Instanței Supreme ajung, în ultimă instanță, toate dosarele de corupție ale demnitarilor.

Deputatul PSD, Marius Manolache vrea modificarea legii astfel încât un apel făcut la Completul de 5 judecători să nu poată fi declarat decât în favoarea  inculpatului. Cu alte cuvinte, dacă un parlamentar sau un ministru judecat de Înalta Curte obține, în primă instanță o decizie de achitare sau de condamnare la închisoare cu suspendare, un procuror nu mai poate înainta recurs pentru a cere o pedeapsă mai mare, ci doar pentru a solicita o sancțiune mai blândă. Astfel, demnitari cu dosare penale condamnați în primă instanță vor avea șansa să obțină o pedeapsă mai mică sau chiar achitarea dacă fac apel la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți.

Același proiect mai prevede înființarea unei secții speciale la nivel Parchetului de pe  lângă Înalta Curte care să se ocupe de infracțiuni comise de judecători și procurori, altele decât fapte de corupție sau fapte de criminalitate organizată.

Proiectul va fi dezbătut în comisia juridică a Camerei Deputaților. La dezbateri au fost invitați și șefa Înaltei Curți, Livia Stanciu, dar și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Documentul va fi dezbătut apoi, în plen, de către deputați, iar senatorii vor da votul final.

Inițiatorul acestui proiect, deputatul PSD, Marius Manolache este finul premierului Victor Ponta. El este unul dintre parlamentarii care au semnat proiectul privind amnistia și grațierea. El a intrat în atenția opiniei publice și după ce a spus că parlamentarii trebuie să aibă pensii speciale, deoarece  nu se poate pune semnul de egalitate între demnitari şi ”cetăţenii normali”.

Președintele PSD Liviu Dragnea ar putea fi unul dintre beneficiarii acestei modificări legislative.

Dosarul ”Fraude la Referendum” este judecat acum de completul de cinci judecători de la Înalta Curte, iar în primă instanță liderul PSD a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Întrebat despre această modificare, Dragnea a evitat să comenteze:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, liberalul Gabriel Andronache, spune că PNL nu este de acord cu această propunere de modificare a Codului de procedură Penală.

Parlamentarul speră ca documentul să primească un vot negativ în comisie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriel Andronache speră că și ceilalți membri ai Comisiei Juridice, inclusiv cei de la PSD să respingă această inițiativă.

De altfel, la Comisia juridică sunt așteptați astăzi mai mulți magistrați de la CSM, dar și președinta Instanței Supreme Livia Stanciu:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Sursa foto: Camera Deputaților