‘
‘
Dan Vodnar este cercetător la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. De ani de zile, s-a ocupat cu crearea unor polimeri din substanțe naturale. A creat astfel pixuri din bioplastic, ce se pot degrada în doar 5 săptămâni, odată ajunse în natură.
‘
Ambalajul antimicrobian pe care l-a inventat a fost realizat din extract din carapace de melc, alge și biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă și alte feluri de plante. Toate acestea au rol să țină bacteriile la distanță, iar producătorii nu vor mai fi nevoiți să adauge E-uri sau conservați în diverse produse pentru ca acestea să reziste mai mult – consideră cercetătorul clujean. Tot el a inventat etichete antimicrobiene pentru fructe și legume. Se lipesc la fel ca niște abțibilduri, iar când produsul e sub jet de apă, se dezintegrează și îl curăță. El lucrează în prezent, alături de studenții săi, la un ambalaj care să împiedice deshidratarea fructelor și a legumelor și astfel acestea ar putea fi păstrate în condiții bune pentru o perioadă mai lungă de timp.
‘
Premiat anul acesta la Danubius Young Scientist Award, o competiție destinată tinerilor cercetători, Dan Vodnar spune că până acum două firme, una din Germania și alta din Statele Unite s-au arătat interesate să producă ambalajele inventate de el.