Confidenţialitate

Un cașcaval din zona Botoșaniului a devenit produs cu indicație geografică protejată

Cașcavalul de Săveni, produs în regiunea Botoșaniului, a devenit produs cu indicație geografică protejată. România are astfel șase produse protejate iar la Comisia Europeană se află alte trei în evaluare pentru dpbândirea acestei calități.

Calificativul produs cu indicație geografică protejată arată consumatorilor că pot avea încredere în ceea ce cumpără și îi ajută să distingă produsele de calitate.

” Gustul cașcavalului de Săveni are accente de miez de nucă, uşor amărui datorită fermentaţiei. Condiţiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării păşunilor naturale bogate într-o floră diversificată contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producţia Caşcavalului de Săveni”, arată Comisia Europeană.

Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre Afumată și Cârnații de Pleșcoi sunt celelalte cinci produse românești înregistrate de Comisia Europeană cu indicații georgrafice protejate. Telemeaua de Sibiu, Salata cu icre de știucă de Tulcea și plăcinta dobrogeană și se află în evaluare pentru a primi același calificativ.

Alte 20 de produse românești au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel international. Printre ele gemul de rubarbă, virșli de Hunedoara, pâinea de Pecica, covrigul muscelean sau brânza de burduf de Bran.

  • Lucia Ciocârlie Haranguș