Confidenţialitate

Un avion Tarom pleacă spre Maroc, joi, pentru a repatria românii blocați în statul din nordul Africii

Un avion Tarom va fi timis în Maroc, joi, pentru a-i repatria pe turiștii români rămași blocați în această țară din nordul Africii, după ce autorităţile de acolo au suspendat zborurile comerciale ca urmare a depistării variantei Omicron a coronavirusului.

În aceste zile, ambasada României la Rabat a ținut legătura în permanență cu cei afectați de situație. Până aseară, 127 de români au cerut să revină din Maroc.

La prima oră a dimineții, detaliile despre această cursă nu erau cunoscute. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea zilele trecute că misiunea trebuie pregătită bine, pentru a nu risca să rămână vreun român pe acolo, așa cum s-a întâmplat, recent, în Africa de Sud.

Precedenta misiune de repatriere a fost realizată marți, când au fost aduși în țară aproape 50 de compatrioți. Cu toții sunt acum în carantină.

Testele au confirmat infectarea cu SARS-CoV-2 a trei dintre aceste persoane. Toate sunt asimptomatice și vor fi supuse unor teste suplimentare, pentru a determina dacă sunt infectate cu Omicron.

Unul dintre cazuri este al unui jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare. Ovidiu Cojocaru este spitalizat în stare bună.

România nu poate evita apariția variantei Omicron din cauza mobilității crescute a acesteia, a atras atenția ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, autoritățile caută soluții pentru a crește capacitatea de testare și secvențiere, și totodată de a îmbunătăți accesul populației la serviciile medicale, atât pentru Covid, cât și pentru alte boli.

Varianta Omicron este prezentă în peste 20 de țări. Statul american California s-a alăturat, miercuri, listei. Un bărbat a fost testat pozitiv la 7 zile de la întoarcerea din Africa de Sud.

În România, specialiștii Medlife au efectuat primul studiu de secvențiere pentru Omicron, dar nu a fost depistată prezența acestei variante de coronavirus. Probe biologice colectate din 19 orașe au fost selectate, conținând în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului. În lotul analizat, nu au fost identificate nici cazuri Delta Plus, variantă detectată de curând în România, un detaliu care întărește ideea că aceasta nu are forță să se răspândească pe teritoriul țării.

Totodată, specialiștii au precizat că nu există o tulpină românească a coronavirusului.