Un astronom român a reușit să fixeze Bârladul pe cer. La propriu!
O stea variabilă, numită Bârlad V1 și aflată la o distanță de patru mii de ani lumină de Pământ a fost descoperită cu ajutorul telescopului principal de la Observatorul Astronomic din Bârlad. Steaua a fost văzută pentru prima oară în noiembrie anul trecut, iar acum Asociația Americană pentru Stele Variabile îi confirmă locul pe harta cerească și numele.
Astronomul care a descoperit noua stea este Ciprian Vîntdevară, de la Observatorul astronomic Vasile Pîrvan din Bîrlad.
La începutul lunii noiembrie, anul trecut, el a observat o stea, nedetectabilă cu ochiul liber, cu o luminozitate oscilantă. Şi-a dat seama că este o stea variabilă. În decembrie a transmis toate datele Asociației Americane pentru Stele Variabile, iar acum americanii confirmă: steaua există, a fost descoperită de astronomul român și a primit numele: Bârlad V1.
Stelele variabile îşi modifică strălucirea, în urma unor procese complexe din interior. Steaua Bârlad V1 se află la aproximativ 4.000 ani lumină de Terra, în dreptul constelaţiei Perseus.
Aceasta este a doua descoperire făcută de astronomul vasluian. Prima a fost în urmă cu 5 ani. Este vorba despre o novă roșie luminoasă, în Galaxia Messier 101.