Un asteroid de mici dimensiuni a trecut joi pe lângă Terra, fără a se ciocni cu planeta noastră și a oferit astronomilor ocazia să participe la un exercițiu de apărare planetară și să studieze un tip de obiect cosmic care este periculos pentru omenire, informează AF
În zilele care dinaintea trecerii asteroidului pe lângă Terra, NASA și ESA au subliniat că nu există niciun risc de coliziune dintre acest corp ceresc și Terra.
Asteroidul 2012 TC4, care s-a aflat la o distanță mai mică de 44.000 de kilometri față de planeta noastră, s-a dovedit a fi „mai mic decât prevedeau astronomii și are un diametru de 10-12 metri”, a precizat Detlef Koschny.
Astronomii au crezut inițial că asteroidul avea un diametru cuprins între 20 și 30 de metri și că se apropie de mărimea meteorului care s-a dezintegrat deasupra orașului Celeabinsk din centru Rusiei în februarie 2013.
Văzând acel bolid luminos pe cer, oamenii s-au apropiat de ferestre, însă unda de șoc a spart geamurile multor clădiri din oraș.
Incidentul a determinat rănirea a peste 1.300 de persoane.
Asteroidul 2012 TC4, care efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 609 zile, a fost descoperit în 2012 și, de atunci, nu a mai fost observat timp de cinci ani.
El a fost din nou reperat în vara acestui an de către VLT (Very Large Telescope) din cadrul Observatorului European Austral (ESO) din Chile.
Acest fapt a permis astronomilor să îi calculeze traiectoria cu un grad ridicat de precizie.
Cercetătorii au putut astfel să determine că la următoarea lui trecere pe lângă Terra, ce va avea loc în 2050, asteroidul, a cărui orbită se va modifica până atunci, nu se va ciocni cu planeta noastră.
Însă nu este imposibil ca în 2079 acest asteroid să lovească Terra.
Foto : NASA