A trecut un an de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane, majoritatea tineri care se aflau la un concert al trupei Goodbye to Gravity, și-au pierdut viața în urma unui incendiu care a pornit de la 2 artificii. Peste 20 de oameni au murit pe loc, în urma rănilor, iar alții în spitalele din România și din străinătate, din cauza infecțiilor spitalicești.
Alte 100 de persoane au fost rănite și încă se luptă cu recuperarea.
Trei dosare sunt deschise în acest caz: unul pe numele fostului primar al sectorului 4, care a autorizat clubul, altul pe numele angajaților ISU care au dat și ei acordul pentrusiguranța la incendii, iar un alt dosar pentru pirotehnistul care a instalat artificiile, și el rănit în incendiu.
Astăzi are loc marș comemorativ pentru victimele tragediei din Colectiv. Traficul rutier va fi restricționat în mai multe zone din Capitală, între orele 12.00 şi 23.00.
Asociatia Colectiv Goodbye to Gravity 3010 va inaugura un monument ridicat în amintirea celor 64 de tineri care au murit in tragedia din urma cu un an. El va fi amplasat – în Piaţa Bucur – situată chiar in fata fostului club Colectiv.
Potrivit Asociației, monumentul trebuie să reprezinte „schimbarea, trecerea de la coruptia care i-a ucis, la un stat cu un sistem sigur”.
Statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Pe soclul monumentului sunt scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015. Peste 160 de oameni au fost răniţi.
Moment de reculegere la ora 22.32, ora tragediei
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, un apel către patronii de cluburi ca, la ora 22.32, ora la care s-a petrecut tragedia în urmă cu un an, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa.
El spune că își dorește ca această tragedie să nu se mai repete.
Ascultați astăzi, de la ora 11, la Lumea Europa FM,un documentar de Liliana Nicolae, despre ce s-a schimbat în spitale, ce s-a schimbat în societate și – nu în ultimul rând – cum s-au schimbat viețile răniților în incendiul din 30 octombrie anul trecut și cum reușesc să meargă mai departe.