A trecut un an de la cea mai mare tragedie produsă în România după 1989 încoace. 64 de tineri au murit în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv.
Dimensiunea tragediei a scos zeci de mii de oameni în stradă, a dat jos un guvern și a modificat legi, dar, mai presus de toate, a scos la iveală cât de mult ne poate afecta corupția.
Ne-a schimbat în vreun fel tragedia din 30 octombrie 2015? S-a schimbat România după Colectiv?
În ultimul an s-a vorbit foarte mult despre condițiile din spitale. În special de condițiile de la Spitalul de Arși, cea mai mare unitate din țară care poate trata persoane cu arsuri grave.
Scandalul infecțiilor din spitale și al dezinfectanților au ieșit la iveală după incendiul de la Colectiv.
S-a spus că mulți dintre tinerii din Colectiv ar fi murit nu din cauza arsurilor, ci a infecțiilor intraspitalicești. Toate aceste scandaluri nasc alte întrebări: ce s-a schimbat în spitale ? Sunt astăzi mai sigure spitalele din România decât în urmă cu un an?
Secția de terapie intensivă a Spitalului de Arși din București este închisă de câteva luni de zile. Se răzuiesc pereții până la temelie și aproape se reconstruiesc din nou.
”Sunt anumiți germeni care sunt extrem de rezistenți, numai că, din păcate, în momentul în care nu există atâtea filtre câte ar trebui să fie, lucrurile sunt mult mai complicate. Nu poți tot timpul să gestionezi aceste lucruri din punct de vedere epidemiologic și atunci trebuie să fii, cum se zice, cu ochii în patru permanent”, spune doctorul Cristian Nițescu, director medical interimar la Spitalul de Arși.
Unul dintre răniții din Colectiv, Cristian Matei, a fost printre primii transferați la o clinică din străinătate. Mai exact în Israel, unde a stat în comă indusă trei săptămâni.
”Erau doctorii care se schimbau la 4…5 ore, erau trei, patru medici, asistenți care veneau. Ca într-un film. Patul pe care stăteam avea computer de bord și patul se mișca singur. Cam asta era dotarea din Israel. Științifico-fantastic. E adevărat costurile sunt mari, dar ce preferi? Să mori? Sau să plătești?”, spune Cristian Matei.
Dincolo de problemele din spitale sau de scandalurile publice legate de schimbarea Guvernului Ponta, 64 de tineri și-au pierdut viața iar peste 100 au rămas mutilați pe viață.
Familiile victimelor din Colectiv fac de un an de zile, lună de lună, terapie în grup, susținută de un psiholog al Fundației Estuar.
Mulți dintre răniții din Colectiv au în continuare nevoie de operații și de recuperare. De îngrijiri – toată viața.
Cristian Matei este unul dintre răniți.
Comunitatea de rockeri din România a încercat să fie aproape de răniți sau de familiile victimelor.
Printre ei și Andi Ionescu de la trupa Taine, care a adunat bani pentru victimele Colectiv, imediat după incendiu.
Așadar, la un an de la tragedia din Colectiv, tragem linie și încercăm să aflăm ce s-a schimbat în spitale, ce s-a schimbat în societate și – nu în ultimul rând – cum s-au schimbat viețile răniților în incendiul din 30 octombrie anul trecut și cum reușesc să meargă mai departe.
Duminică, la Lumea Europa FM, de la ora 11, un reportaj de Liliana Nicolae.