Parlamentul Uniunii Europene a votat joi ca măsurile de limitare a crizei energetice prin tranziția la energia verde să fie parte din planurile PNRR. Astfel, statele membre ale Uniunii au la dispoziție până la 220 de miliarde de euro pentru a construi proiecte energetice cu eficiență mare dar care să limiteze emisia de dioxid de carbon, așa cum și-a asumat Uniunea.
România va primi aproape 1,4 miliarde de euro în plus față de cele peste 29 de miliarde de euro, primate prin PNRR inițial.
Președinta Parlamentului Uniunii Europene, Roberta Metsola: „Această legislație permite ca peste 200 de miliarde de euro de la Mecanismul de Redresare și de Reziliență să fie folosit pentru a combate criza, pentru a investi în energiile regenerabile, pentru a investi în eficiența energetică, în infrastructură, inclusiv în interconectivitate. Pentru a ne putea asigura că statele membre își vor putea diversifica sursele de energie și că vom putea atinge obiectivele de mediu. Pe lângă aceasta, încă 20 de miliarde de euro vor fi disponibile ca granturi pentru statele membre, ceea ce înseamnă că 220 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru obiectivele din RePower EU.”
Textul votat de eurodeputați include un amendament depus de eurodeputații social democrați Victor Negrescu și Dan Nica, care ar putea permite modificarea PNRR-urilor, așa cum insistă PSD să se întâmple încă de când a revenit la guvernare.
Amendamentul adoptat prevede „în cazul în care Planul de Redresare și Rezistență nu mai este realizabil, parțial sau total, de statul membru în cauză din cauza circumstanțelor obiective, inclusiv criza provocată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau în cazul în care trebuie luate măsuri pentru combaterea acestei crize, statul membru în cauză poate propune Comisiei amendarea sau înlocuirea deciziilor Consiliului. În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau unul nou.”.
În aceste condiții, l-am întrebat pe eurodeputatul Victor Negrescu dacă PSD va cere official renegocierea PNRR:
„Partidul Social Democrat a susținut mereu nevoia optimizării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru a corespunde nevoilor actuale și știm foarte bine că războiul din Ucraina, rata inflației, criza din zona de energie a afectat anumite teme legate de Planul Național de Redresare și Reziliență. Da, acest amendament ne permite nouă și altor state membre să adaptăm planurile la nevoile pe care le avem în prezent.
-Reforma pensiilor este un motiv pentru care ați depus acest amendament?
Astăzi, cu propunerile făcute de legislativul european, o rediscutare sau o reoptimizare a planurilor ar dura câteva luni și acest lucru ar permite, într-adevăr, României și altor state, să adapteze anumite componente, inclusiv zona de pensii sau zona economică.”
Anterior votului, unul dintre coraportorii dosarului Repower EU, eurodeputatul Renew Dragoș Pâslaru, a acuzat că „PSD și PNL au făcut o înțelegere în spatele ușilor din Parlamentul European pentru a modifica reformele din PNRR”.
În conferința de presă ce a urmat votului din Parlamentul European, celălalt coraportor al dosarului Repower EU, liberalul Siegfried Mureșan, a fost intrebat explicit dacă amendamentul social democraților poate deschide ușa pentru renegocierea PNRR urilor. A spus ca amendamentul nu a fost votat.
„Amendamentul nu a fost votat, ceea ce s-a votat a fost un compromis”, a spus Sigfried Mureșan.
Ulterior acestei declarații și după ce Victor Negrescu a anunțat că amendamentul său a fost votat, l-am apelat pe eurodeputatul Siegfried Mureșan:
„-Domnul Negrescu spune așa: Parlamentul European a validat astăzi printr-un vot covârșitor propunerea PSD transpusă în amendamentul depus de colegul meu Dan Nica princ are PNRR-urile vor putea fi modificate.
Acum mie îmi cereți să arbitrez între populism de dreapta și populism de stânga…
-Nu nu, vă cer în calitate de co-raportor să-mi spuneți dacă ce spune domnul Negrescu e o minciună sau nu.
Dacă el a spus că se poate modifica ceva la PNRR-uri, altfel decât se putea modifica înainte, este incorect. Deci nu s-a atins deloc legislația europeană pe reziliență.”
Votarea amendamentului care permite teoretic, renegocierea planurilor de redresare, aprobate după luni de negocieri, nu înseamnă obligatoriu ca se va și întâmpla așa ceva pentru că pozitia finala asupra acestui subiect va fi definitivata numai dupa negocieri intre Parlamentul Comisia și Consiliul Uniunii.
Foto: Shutterstock