Reuben Nsemoh, un adolescent care locuieşte într-o suburbie a oraşului american Atlanta, a suferit o contuzie craniană în timpul unui meci de fotbal şi, de atunci, este îngrijorat deoarece îi este foarte dificil să se concentreze. El se teme că nu va mai putea să practice sportul lui preferat – fotbalul european.
Însă cea mai mare spaimă a lui a fost aceasta: cum se face că a început dintr-o dată să vorbească fluent limba spaniolă?
Nsemoh, în vârstă de 16 ani, a intrat în comă după o accidentare suferită în timpul unui meci de fotbal. După ce s-a trezit, a făcut ceva ce nu făcuse niciodată până atunci: vorbea spaniolă ca un nativ al acestei limbi.
Părinţii lui spun că tânărul vorbea deja puţină spaniolă, dar nu a fost niciodată fluent în această limbă, până la acel accident.
Treptat, el a reînceput să vorbească engleza, dar, în acelaşi timp, a început să îşi piardă fluenţa în spaniolă.
Sindromul accentului străin este o afecţiune extrem de rară, cauzată de vătămări cerebrale care modifică tiparul de vorbire al bolnavului, oferindu-i un accent diferit. Primul caz cunoscut a fost raportat în 1941, când o femeie din Norvegia a suferit vătămări la nivelul creierului, provocate de şrapnel, în timpul unui bombardament german, şi a început să vorbească cu accent german.
De atunci au mai fost raportate alte câteva zeci de cazuri.
În urmă cu trei ani, poliţia a găsit un veteran al Marinei americane în stare de inconştienţă într-un motel din Southern California. Atunci când s-a trezit, fostul militar american nu îşi mai amintea absolut nimic din viaţa pe care a avut-o şi vorbea doar limba suedeză.
În Australia, o femeie care conducea un autocar a suferit un accident grav de automobil în urma căruia s-a ales cu o fractură de mandibulă şi de maxilar. După ce s-a trezit, ea a început cu accent franţuzesc.
La începutul acestui an, o femeie din statul american Texas, care a suportat o intervenţie chirurgicală la nivelul maxilarului, vorbeşte de atunci cu accent britanic.