Confidenţialitate

Ultimatum dat Guvernului pentru corectarea deficitului bugetar. Ministrul de Finanțe spune că ne încadrăm în ținte

Avertismentul vine de la Consiliul Uniunii Europene pentru Afaceri Economice şi Financiare care a constatat că România nu corectează „devierea semnificativă” de la obiectivele bugetare pe termen mediu.

„Pe 5 decembrie 2017, Consiliul UE a adoptat o decizie prin care constată că România nu a adoptat măsuri concrete pentru corectarea devierii bugetare semnificative.

A fost emisă o nouă recomandare, revizuindu-se recomandarea adresată deja României în cadrul «procedurii privind devierea semnificativă».

România este responsabilă de o deviere semnificativă de la soluţia de ajustare stabilită pentru atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu”, anunţă Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit raportului de evaluare economică prezentat de Comisia Europeană în toamna anului 2017, balanţa structurală a României ar urma să se fi deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017.

Situaţia este în contradicţie cu nivelul de îmbunătăţire structurală de 0,5% din PIB recomandat de Consiliul UE în iulie 2017.

Riscul este de a se genera un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017 – peste valoarea de referinţă a UE pentru deficit guvernamental –, situaţia necesitând iniţierea procedurii deficitului excesiv în conformitate cu Pactul UE pentru Stabilitate şi Creştere economică.

În plus, creşterea cheltuielilor publice primare nete ale României a fost la nivelul de 4,9% din PIB în 2017, cu mult peste linia de 3,3% fixată de Consiliul UE.

Forul european cere Bucureştiului să adopte până pe 15 aprilie 2018 măsuri de ajustare.

În acest timp, Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa a dat asigurări în ședința de Guvern în care s-a prezentat bugetul pe anul viitor – că România se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3 la sută din PIB.

„Deficitul bugetar cash este estimat la 2.97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2.96% din PIB, cu o încadrare, astfel, în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat este și faptul că în raportul de toamnă al Comisiei Europene, România este creditată cu un deficit de 3,9% anul viitor.

Normele Uniunii Europene stipulează că ţările membre trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut.

Un membru care depăşeşte acest prag, intră, cu avizul Consiliul Mininştrilor de Finanţe din UE, în procedura de deficit excesiv.