Joi este ultima zi de Stare de Urgenţă. Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri, ultima dintre ele venind chiar cu o seară în urmă și fiind anunțată de ministrul Marcel Vela.
Starea de Urgenţă încetează pe 15 mai în România, urmând ca după această dată să intrăm în Stare de Alertă.
Deși mai sunt doar câteva ore până când România va intra în stare de alertă, încă nu este foarte clar ce și cum va fi posibil, autoritățile, dar mai ales politicienii, alegând în continuare să transmită mesaje diferite.
Legea care stabilește restricțiile pentru starea de alertă a fost votată de parlamentari, miercuri seara, cu 258 de voturi „pentru”.
Procedural, actul normativ urmează să ajungă pe masa șefului statului pentru promulgare.
Starea de alertă va fi instituită de guvern pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, dar va măsura va trebui încuviințată de Parlament. Dacă parlamentul nu este de acord, starea de alertă încetează.
Spre deosebire de starea de urgență, pe perioada stării de alertă nu vor mai fi închise mall-urile mai mici de 15.000 de metri pătrați, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
De asemenea, autoritățile vor putea face achiziții prin încredințare directă, fără licitație, și vor putea interzice mitingurile, demonstrațiile, concertele sau a alte tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și întrunirile de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.
Vor putea fi luate măsuri privind restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în anumite locuri, ieșirea sau intrarea din sau în anumite zone, restrângerea sau interzicerea transporturilor, închiderea frontierei, limitarea sau suspendarea unor activități economice.
Nu în ultimul rând, poate fi luată măsura evacuării temporare a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată.
”Încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă”
„Am luat măsuri ferme, dar încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (…) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai – n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a șeful DSU, miercuri seara, la Digi 24.
Raed Arafat se opune redeschiderii mall-urilor de mici dimensiuni, așa cum se menționează în proiectul legii pentru instituirea stării de alertă, a cărui formă propusă de guvern a fost modificată în Parlament.
“Nu sunt pentru amenzile la care lumea să îţi râdă în nas când le dai. Ce înseamnă amendă mare, asta trebuie văzut. Dar, dacă e o amendă la care omul se uită la tine şi îţi spune “eh, mai pot să o plătesc de două ori” şi merge şi continuă să râdă de poliţist sau de jandarm sau de cel de la DSP, înseamnă că amenda nu are efectul ei. Lumea s-a supărat când noi am zis că amenzile sunt importante. În orice societate democratică există amenzi, există coerciţie. Nu există nicio societate care funcţionează fără astfel de sisteme”, a adăugat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, poliţiştii şi jandarmii vor continua să se afle în stradă şi după încetarea stării de urgenţă, pentru a veghea la respectarea ordinii publice.
Coronavirus în România
Bilanțul provizoriu a ajuns până acum la 16.002 de infecții pe teritoriul României. Numărul deceselor a ajuns la 1.036.
La ATI, în acest moment, sunt internați 228 de pacienți. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate.