La 10 ani de la dezastrul de la Fukushima, ultima localitate rămasă nelocuită este, de azi, populată din nou. Pentru început, doar 5 foşti locuitori din Futaba, nord-estul Japoniei, s-au reîntors pentru o perioadă de probă deocamdată, în zona declarată de autorități decontaminată.
După ample acţiuni de decontaminare radioactivă, numeroase zone din apropierea centralei nucleare devastate au fost din nou declarate sigure pentru locuit de către autorităţile japoneze în ultimii ani.
Grupul de cinci rezidenţi – care s-au întors temporar în localitate – va sta aici cel puţin până în luna iunie. Apoi, vor putea să rămână permanent.
În plus, alte zece persoane au planuri similare de relocare la Futaba, care avea o populaţie de 5.600 de locuitori înainte de dezastrul din 2011.
Acest program de relocare urmăreşte să se asigure că rezidenţii vor putea trăi acolo fără probleme, verificând dacă sistemul de canalizare funcţionează corespunzător, dacă există toate cele necesare vieţii de zi cu zi.
La 11 martie 2011, un puternic cutremur submarin a declanşat un tsunami masiv, care a lovit în plin centrala nucleară Fukushima. Acest dezastru nuclear, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl, nu a ucis pe nimeni în mod direct. Dar s-a soldat cu circa 18.500 de morţi şi dispăruţi. Alte sute de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească ulterior locuinţele aflate în zone iradiate.
Sursa foto: Twitter / The Japan News
Citește și: Zona Fukushima, la 5 ani după dezastrul nuclear – GALERIE FOTO
Autor: Liliana Nicolae