Sentimente de uimire și dezamăgire în Europa după victoria lui Donald Trump la prezidențiale.
Mulți lideri europeni se văd acum puși în situația de a găsi o cale de a coopera cu excentricul viitor lider de la Casa Albă.
Alegerea sa ca președinte al Statelor Unite a fost salutată însă de partidele extremiste de dreapta, cum ar fi Frontul Național din Franța, condus de Marine le Pen.
Prima care s-a grăbit să îl felicite pe Donald Trump a fost Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă Frontul Național din Franța.
„Felicitări noului preşedinte al Statelor Unite şi poporului american liber”, a scris Marine Le Pen pe Twitter.
De la Berlin însă, doi oficiali germani apropiaţi cancelarului Angela Merkel şi-au exprimat şocul şi incertitudinea în faţa victoriei lui Donald Trump.
„Acum ne dăm seama că nu avem nicio idee despre ce va face acest preşedinte american ”. „Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situaţie foarte incertă”, a declarat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului german.
La rândul său, ministrul german al Apărării a declarat că victoria neaşteptată a lui Trump este, cităm, “un şoc enorm”.
Reacții și de la Bruxelles: președintele Parlamentului European – Martin Schulz – a acordat un interviu postului franceze de radio Europe 1.
…va fi mai greu, mai dificil pentru Uniunea Europeană să lucreze cu Donald Trump.
Dar este președintele ales democratic și vom colabora cu el la fel cum o facem și cu ceilalți. Sper că vom găsi o cale pentru a coopera – a spus Martin Schulz.
La rândul ei, șefa diplomației europene – Federica Mogherini – a scris, pe Twitter, că legăturile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt mai profunde decât orice schimbare politică și că va exista cooperare.
În schimb, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Trump la un summit Uniunea Europeană-Statele Unite cât mai curând posibil.
De la Bruxelles la Londra: premierul britanic Theresa May a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Donald Trump. Liderul britanic a precizat că cele două state ”vor continua să fie parteneri în comerţ, securitate şi apărare”.
Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel la unitate în cadrul Alianței Nord Atlantice:
,,Leadeship-ul american este mai important ca niciodată. NATO a adunat împreună aliații cei mai apropiați al Statelor Unite atât pe timp de pace, cât și în vreme de conflict în ultimii aproape 70 de ani. O Alianță Nord Atlantică puternică este importantă și pentru Statele Unite și pentru Europa, a spus oficialul.
În fine, reacții au venit și din Ungaria și Rusia. ”Este o veste grozavă” a spus premierul ungar Viktor Orban.
Iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Trump și a spus că speră cA dialogul dintre Moscova și Washington să servească intereselor ambelor țări.