Cu 60 de ani în urmă, la Roma au fost puse bazele Europei așa cum o știm astăzi, eveniment care a marcat începutul celei mai lungi perioade de pace din istoria scrisă a Europei.
Tratatele de la Roma au instituit o piață comună în care persoanele, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber și au creat condițiile pentru asigurarea prosperității și stabilității tuturor cetățenilor europeni.
Cartea albă prezentată de Comisia Europeană la 1 martie definește diverse căi posibile pentru viitorul Europei. „La 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, a sosit timpul ca Europa unită, cu cei 27 de membri ai săi, să construiască o viziune pentru viitor”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, cu ocazia lansării acestui document.
Sâmbătă, liderii din 27 de state membre au semnat Declarația de la Roma prin care își reafirmă unitatea. Până la urmă, declarația a fost semnată și de Polonia și Grecia, țări care amenințau că nu vor face acest lucru.
Declarația va fi punctul de plecare pentru viitorul Uniunii, după Brexit.
DOWNLOAD: Cartea albă privind viitorul Europei
”Menținerea unității și stabilității trebuie să fie obiectivul principal al UE”
Menținerea unității și stabilității trebuie să fie obiectivul principal al Uniunii Europene, a subliniat președintele Klaus Iohannis, prezent la Roma, la aniversarea a 60 de ani de la înființarea blocului comunitar. Klaus Iohannis a subliniat faptul ca interesele romanilor care traiesc in<strong> Marea Britanie</strong> vor fi aparate de autoritatile romane, in cadrul discutiilor referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.